Hof vordert afpersmiljoenen bij Maarssense kasteelheer en niet bij Holleeder

Paarlberg.
Paarlberg. © Koen van Weel, ANP
MAARSSEN - De gevallen vastgoedmaat Jan-Dirk Paarlberg moet ruim 24 miljoen euro aan de Staat betalen en crimineel Willem Holleeder negen ton. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald.
In de zaak is al beslag gelegd op vele bezittingen van Paarlberg, waaronder zijn kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. Het draait bij de ontnemingsprocedure om de vraag wie de beschikking heeft gekregen over de ruim 17 miljoen euro die is afgeperst van de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Vermoed werd dat dit geld uiteindelijk na een witwastraject via Paarlberg bij Holleeder terecht had moeten komen, maar het hof stelt vast dat het nooit zover is gekomen.

HOLLEEDER

De betalingen door Endstra zijn binnengekomen op rekeningen van (bedrijven van) Paarlberg. Hij is vervolgens met grote bedragen gaan schuiven, stelt het hof. Dat Holleeder toegang had tot de rekeningen of geld vorderde is niet gebleken. Het hof gaat ervan uit dat het van Endstra afgeperste geld echt bij Paarlberg terecht is gekomen. Daarom worden de miljoenen alleen bij de vastgoedmagnaat geclaimd. Paarlberg werd in deze zaak in 2010 al veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf wegens het witwassen van de afpersmiljoenen.

LAGER BEDRAG

Het nu gevorderde bedrag van ruim 24 miljoen euro bestaat uit de ruim 17 miljoen euro die de afpersing opleverde en het geld dit weer opbracht, het zogenaamde vervolgprofijt. Het hof heeft een lager bedrag dan de rechtbank bepaald omdat het minder vervolgprofijt vaststelt en een aftrek toepast in verband met de overschrijding van de redelijke termijn.
De rechtbank Amsterdam bepaalde eerder dat Paarlberg ruim 25 miljoen euro aan de Staat moest betalen. De rechtbank Noord-Holland bepaalde eerder dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Staat moest voldoen, een bedrag dat het openbaar ministerie ook in hoger beroep had gevorderd.
De bijna negen ton euro die Holleeder nog wel aan de Staat moet betalen is gebaseerd op bedragen die onder meer van Kees Houtman zijn afgeperst. Het hof heeft ten aanzien van deze bedragen wél kunnen vaststellen dat de bekende crimineel deze via tussenpersonen daadwerkelijk heeft ontvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.