StemWijzer voor raadsverkiezingen online

AMERSFOORT - Vier Utrechtse gemeenten lanceren vandaag hun eigen stemwijzer. De gemeenten Baarn, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort willen hun inwoners daarmee van een goed stemadvies voorzien voor de raadsverkiezingen van 21 maart.
Niet alle plaatsen doen dus mee, want wie een lokale stemwijzer wil moet daarvoor diep in de buidel tasten. Voor een kieshulp met acht partijen erin moet rond de 10.000 euro worden afgerekend. In 44 Nederlandse gemeenten zijn er nu wel stemwijzers.

STELLINGEN

De StemWijzer bevat maximaal dertig stellingen. Ze zijn te beantwoorden met eens, oneens of geen van beide. Volgens samensteller ProDemos is de StemWijzer op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthemas van de desbetreffende gemeente.
Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein noemt de stemwijzer van groot belang, ook niet de enige manier om je mening te vormen. "Ik ken een aantal mensen, daar kwam vorige keer iets uit waar ze het totaal niet mee eens waren. Maar het zette hen wel aan het denken iover een aantal standpunten. Daartoe kan de kieswijzer ook dienen."

MEEST GEBRUIKT

StemWijzer is in Nederland gebruikt voor alle soorten verkiezingen. Het is een van de meest gebruikte internetapplicaties in verkiezingstijd. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 werd deze stemhulp door ruim 4 miljoen geraadpleegd.
Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.