"Bespreek intimiteit in een verpleegtehuis"

PROVINCIE UTRECHT - De meeste bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen ervaren voldoende ruimte voor romantisch en seksueel contact. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau op deze Valentijnsdag in een rapport over seksualiteit en intimiteit. Toch blijkt het onderwerp lastig bespreekbaar voor wie wel problemen ondervindt. "Het is ook niet echt een verjaardagsfeestjesonderwerp."
Er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen zelf over intimiteit en seksualiteit en daarom voerde het SCP een verkennend onderzoek uit. Een op de zeven ondervraagde bewoners (15%) geeft aan romantisch of seksueel contact te missen, terwijl dit voor 82% niet geldt. Wie het contact wel mist geeft aan minder gelukkig te zijn; zij voelen zich eenzamer, hebben minder levenslust en kampen met meer psychische klachten.
Henk (85), bijvoorbeeld, leeft gescheiden van zijn vrouw. Zij woont een gasthuis en heeft afasie; zij kan daardoor niet meer praten. Gelukkig knuffelen we nog wel, zegt Henk. "Je merkt dan dat je weer bij elkaar bent. Heel simpel. En je merkt ook in zekere zin dat je jezelf bent."

KNUFFEL

Iedere woensdag gaat Henk naar zijn vrouw toe en dan niet alleen om koffie te drinken. "Als ik daar naartoe ga, dan knuffel ik haar, dan zoen ik haar. En help ik haar." Als hij haar wast gaan ze ook gewoon weer samen onder de douche, net als vroeger. "Dat is leuk namelijk, dan zijn we weer bij elkaar, zoals we vroeger ook thuis bij elkaar waren."
Daarna wil je eigenlijk wel wat langer bij elkaar blijven, zegt hij. "We gaan wel eens op het bed liggen. Dat is heel vertrouwd, want dat hebben we al vele jaren gedaan."
In dit gasthuis is dat gelukkig mogelijk, zegt Noëlle Sant, kennismanager Waardigheid en Trots. Zij inventariseert voorbeelden van verpleeg- en verzorgingshuizen waar het wel goed geregeld is, want dat is niet overal het geval. "Sex en intimiteit is van alle leeftijden", zegt Sant. "Deze behoefte verdwijnt niet. Mensen zijn gelukkiger en blijven langer leven als ze knuffelen."
Ook Henk denkt dat de behoefte blijft bestaan, volgens hem bij elke oudere: "Men denkt vaak, dat is wel afgelopen als je boven de 75 bent, maar dat is echt niet het geval."

PRATEN

In ieder geval een deel van de bewoners in verpleeghuizen vindt dat er onvoldoende privacy is om romantisch of seksueel intiem te zijn, zegt het SCP. Kennismanager Sant meent dat het probleem bespreekbaar maken al veel oplost. "Als je werkt in een verpleeghuis en er komt iemand net wonen: vraag ernaar. Je hoeft het alleen maar even kort aan te stippen dat het kan, dat het mogelijk is en vervolgens te laten. Het is voor mensen te moeilijk om er zelf over te beginnen. Het is lastig om over te praten. Het is niet echt een onderwerp voor op een verjaardagsfeestje."


"Je merkt dat je weer bij elkaar bent".
"Vraag ernaar. Je hoeft het alleen maar aan te stippen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.