Padden klaar om te daten, maar wie redt ze van de autoband?

SOEST - Het is bijna weer de tijd van het jaar dat de padden uit hun winterslaap ontwaken. Ze kruipen dan uit hun holletjes en gaan op zoek naar een poel of sloot om te paren en eitjes te leggen. Tijdens deze tocht moeten ze nog wel eens een weg oversteken. Helaas worden veel padden daarbij doodgereden door auto's.
De Paddenwerkgroep Soest is op zoek naar vrijwilligers om dit zoveel mogelijk te voorkomen, vertelt Tim de Wolf. "Het is gezellig onderling en goed werk om te doen. De padden zijn nuttig. Ze eten bijvoorbeeld veel insecten, waardoor we in de zomer lekker rustig buiten kunnen zitten en de padden worden zelf ook gegeten door andere dieren."

WERKWIJZE

Hoe ga je te werk als paddenredder? "Op de plekken waarvan we weten dat er veel padden oversteken zetten we schermen langs de weg", legt De Wolf uit. "De padden gaan daar langs lopen en vallen in de emmers die we hebben ingegraven langs de barrières. Daar halen we ze zo snel mogelijk weer uit om ze alsnog over te zetten." Volgens De Wolf zijn er ook patrouilles. "We gaan dan wandelend of op de fiets langs plekken waar ze oversteken. Als we padden zien, brengen we ze meteen naar de overkant."

DATEN

De paddentrek is een mooi natuurfenomeen, vertelt De Wolf. "Padden eten ontzettend veel insecten en gedurende het jaar kunnen ze dus niet te dicht bij elkaar wonen. Ze moeten zichzelf zoveel mogelijk verspreiden om niet te verhongeren. Maar als ze willen gaan paren, moeten ze elkaar wel eerst ontmoeten. Die paddentrek is dus een soort datingsite. Het paren zelf vindt meestal in het water plaats, maar onderweg ontmoeten ze elkaar ook. Het mannetje klimt dan op het vrouwtje. Dat noemen we dan heel decent een dubbeldekker."
In het paren schuilt ook een gevaar. "De padden worden er nog trager van. Het duurt dan soms wel een half uur voordat ze zijn overgestoken. De padden hebben wel oren, maar ze kunnen niet zoveel als er een auto aan komt."
Vanavond om 20.00 uur is er informatieavond van de Paddenwerkgroep bij kinderboerderij De Veenweide.

Interview met Tim de Wolf van de Paddenwerkgroep Soest