Opnieuw minder meldingen bij de brandweer

UTRECHT - Vorig jaar zijn er opnieuw minder meldingen bij de brandweer binnengekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS. Bij de meldkamers van de brandweer kwamen in 2017 bijna 219.000 meldingen binnen van incidenten, drieduizend minder dan een jaar eerder. Ook in de provincie Utrecht is die daling te zien.
Het aantal incidenten waarbij de brandweer wordt opgeroepen is onder te verdelen in twee categorieën. Incidenten waar het gaat om een daadwerkelijke melding van brand en incidenten die een verzoek om hulp zijn, zoals bij ongelukken, stormschade of katten in bomen. Landelijk daalde het aantal meldingen voor brand met 7 procent. In onze provincie was dat 8 procent.
Verzoeken om hulp zijn vorig jaar wel iets meer binnengekomen. Volgens Maarten Bloem van het CBS is dat wel te verklaren: "Dat heeft onder andere te maken met het weer, in jaren dat het veel stormt heeft de brandweer daar veel werk aan. En dat verschilt nou eenmaal jaar op jaar."
De daling in het aantal meldingen van brand is iets moeilijker te verklaren: "We weten niet precies waardoor dat komt, maar het kan te maken hebben met het feit dat een deel van die meldingen door automatische melders wordt gedaan en we zien al een aantal jaar dat het aantal meldingen van die automatische melders afneemt. En het zou goed kunnen dat die apparatuur gewoon beter wordt. Datzelfde geldt voor de apparatuur in de meldkamers. Ze kunnen steeds beter controleren of het om een loos alarm gaat, en dat voorkomt dat de brandweer voor niks uitrijdt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.