Oppositiepartijen en VVD'er willen spoeddebat over U10-brief Uithoflijn

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De voltallige oppositie in de Provinciale Staten willen een spoeddebat over de zogeheten U10-brief. In deze brief uiten tien gemeenten uit de regio forse kritiek op de provincie over het mobiliteitsplan en de problemen bij de Uithoflijn. Opvallend is dat ook VVD'er Willem Joustra, die onderdeel is van een coalitiepartij in het provinciebestuur, het verzoek onderschrijft.
Uit onderzoek door RTV Utrecht bleek gisteren dat de tien verkeerswethouders hun handtekening hebben gezet onder een conceptbrief, maar daarna de tekst is aangepast zonder medeweten van de ondertekenaars. Dat is bij een paar gemeenten slecht gevallen. Sommige bestuurders vinden dat de brief is gebruikt voor politiek gewin.
De brief verschilt in inhoud en toon aanmerkelijk van de conceptbrief die aan de wethouders is verstuurd, vertellen verschillende bestuurlijke bronnen. Waar het concept nog louter spreekt van kritiek op het mobiliteitsplan, zijn in de uiteindelijk verstuurde versie ook passages over de Uithoflijn te lezen.
"Dus dat betekent dat wij een brief hebben gekregen die niet klopt", zegt PVV-leider René Dercksen tegen RTV Utrecht. "Daar zit natuurlijk een politiek spel achter. Ik vind niet dat wij ons als Provinciale Staten zo in de maling kunnen laten nemen."
De commissaris van de koning moet het verzoek tot een spoeddebat nog goedkeuren. Vervolgens moet het debat binnen twee weken plaatsvinden.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.
De U10 bestaat uit de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Stichtse Vecht, Zeist, Woerden, Bunnik en De Bilt. Het doel van de U10 is om samen te werken op thema's als bereikbaarheid, economie en wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.