Natuurlijk Zoëy: Plantenliefhebbers kunnen in hun handjes knijpen komende lente!

RHENEN - Eddy gaat deze week met boswachter Maarten den Hartigh de Palmerswaard in. Dit stuk natuur aan de Nederrijn bij Rhenen is sinds kort omgevormd van agrarisch gebied tot riviernatuur, waar zelfs bevers een plek hebben gevonden.
Hier vertoeven ook veel vogels zoals zwanen, vinken, baardmannetjes en distelvinken, ook wel puttertjes genoemd. Het puttertje is een vogeltje dat er tropisch uitziet. Eddy: " Zo'n putter, daar word ik toch altijd wel heel erg vrolijk van."

BEVERS

Begin 19e eeuw werd de laatste bever in Nederland gedood. Maarten: "Een bever werd vroeger als voedsel beschouwd. In de vastentijd aten mensen geen vlees maar wel bever, omdat bever werd gezien als een soort vis."
In de jaren '50 van de vorige eeuw werd al geopperd dat het goed zou zijn om de bever weer terug te brengen. Vanaf 1988 werden er 42 bevers uitgezet in de Biesbosch en later ook in andere delen van Nederland. Ook in de Palmerswaard hebben bevers hun plek weer gevonden.
"In de provincie Utrecht zijn er nu naar schatting tussen de 50 en 100 bevers", vertelt Maarten. Het Utrechts Landschap verwacht dat de bever zich blijft verspreiden en dat de aantallen de komende jaren blijven doorgroeien.

HOOG WATER

Deze winter heeft het water in de rivier meerdere malen heel hoog gestaan. Beverburchten, kades en land zijn daardoor onder water gelopen. Veel dieren moesten naar hoger gelegen gebieden vluchten, maar voor plantenliefhebbers is de waterstand goed nieuws.
Maarten: "Het rivierwater neemt allerlei zaden mee dus je krijgt allemaal nieuwe soorten. Van heinde en verre komen die zaden nu in dit natuurgebied terecht. Het wordt een verrassing wat er dan weer gaat groeien." Eddy: "Jij verheugt je daarom nu al op de lente!"
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht en is ook bij dit artikel te bekijken.

Natuurlijk Zoëy: Plantenliefhebbers kunnen in hun handjes knijpen komende lente!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.