OM eist lange celstraffen voor samenstellen en verkopen van vuurwapens

AMERSFOORT - Tegen vier mannen en twee vrouwen uit Almere, Amersfoort en Amsterdam zijn celstraffen tot zeven jaar geëist voor illegale wapenhandel. De hoofdverdachte, een 48-jarige man uit Almere, hoorde vandaag de hoogste eis. Een verdachte uit Amersfoort moet volgens het Openbaar Ministerie twee jaar de gevangenis in.
De openbaar aanklager zegt dat de zes verdachten deel uitmaakten van een criminele organisatie die zich met illegale handel in vuurwapens bezig hield. Ze zouden onderdelen van wapens uit de Verenigde Staten en uit Oostenrijk naar adressen in Nederland hebben laten versturen. Het OM denkt dat er zo zeker 75 pistolen van het Oostenrijkse merk Glock zijn gebouwd. Ook zou de bende handgranaten en patronen in omloop hebben gebracht.
Eind 2016 deed de politie invallen en huiszoekingen in Almere, Amersfoort, Amsterdam en in Polen. Daarbij werden zes pistolen, een jachtgeweer, een pistoolmitrailleur en tientallen patronen gevonden. Ook lagen er onderdelen van vuurwapens en werd er een kleine hoeveelheid drugs aangetroffen. In totaal werden er zeven verdachten opgepakt. Naar de wapens en explosieven die de bende zou hebben verkocht wordt nog gezocht. Het OM gaat er vanuit dat zeker een deel ervan in handen van criminelen is gekomen.
De rechtszaak duurt naar verwachting nog tot en met maandag. Een van de verdachten hoort dan pas welke straf het OM eist. Voor de zevende verdachte vroeg de aanklager om vrijspraak.