Burgemeester Nieuwegein: "Heel erg dat criminaliteit zich steeds vaker zo uit"

De burgemeester gaat langs de deuren in Vreeswijk.
De burgemeester gaat langs de deuren in Vreeswijk. © Sem van der Wal
NIEUWEGEIN - Nieuwegein werd vandaag opnieuw opgeschrikt door ernstige criminele praktijken. In de Beatrixstraat in Vreeswijk ruimde de explosievendienst twee handgranaten op. Vorige week werd daar nog een huis onder vuur genomen met een machinegeweer.
En er is meer. Nieuwegein was eind vorig jaar het toneel van een liquidatie en speelde een grote rol in de zaak die draaide om 'moorden op bestelling'.
Wat is er aan de hand in de gemeente? RTV Utrecht sprak burgemeester Frans Backhuijs.
- Wat vindt u van de gebeurtenissen van vandaag?
"Het is heel vervelend dat criminaliteit zich steeds vaker zo uit. De eerste granaat werd vanmorgen gevonden. Later is er nog eentje aangetroffen. Die zat verstopt onder een auto. Granaten ontploffen weliswaar niet zomaar, je moet ermee gooien, maar dat neemt niet weg dat dit heel ernstig is. Gelukkig is alles goed afgelopen."
- U heeft maatregelen genomen door het huis, dat vorige week al werd beschoten, in eerste instantie voor drie maanden te sluiten.
"Ja, want blijkbaar trekt dit huis mensen aan die kwaad in de zin hebben. Het gevaar voor de bewoners én voor de omgeving was doorslaggevend om de woning te sluiten. Dit stelt veel mensen ook gerust. Hiermee haal je de angel vermoedelijk wel uit deze situatie."
- Waar zijn de bewoners nu?
"Zij moeten zelf onderdak zien te vinden bij vrienden, kennissen of familie."
- Het kan zijn dat de buurt daar ook weer gevaar loopt.
"Ja. Ik zeg om die reden ook niet waar ze naartoe gaan. Dit wordt wel in de gaten gehouden."
- U hebt vanmiddag niet alleen met bewoners, maar ook met leerkrachten van de twee keer ontruimde Willem
Alexanderschool gesproken. Zijn zij bang geweest?
"Ik heb de indruk dat ze in het begin wel angstig zijn geweest. Maar toen ik ze sprak, waren ze vooral opgelucht over de goede afloop. Ik heb ze ook een compliment gegeven over de goed verlopen evacuaties. Je ziet bij dit soort incidenten hoe belangrijk het is dat er zo'n ontruimingsplan ligt en dat er ook wordt geoefend."
- Er zijn al meer criminele incidenten in Nieuwegein geweest. Mensen zeggen: Nieuwegein is een getto of het nieuwe Amsterdam.
"Dat is heel vervelend om te horen. Ik hoop ook dat het niet waar is. Maar dit komt niet alleen hier voor, maar op veel meer plaatsen. Het gebeurt te vaak en te veel in Nederland. Daar moeten we ons in zijn algemeenheid zorgen over maken. Ik maak me als burgemeester in het bijzonder zorgen om Nieuwegein."
- Wat kan je er tegen doen?
"De politie moet zijn werk kunnen doen en signalen op kunnen pikken. En als mensen zelf signalen hebben moeten ze die doorgeven. Maar het blijft een moeilijk verhaal. Als het eenvoudig was, dan hadden we het al een heel stuk teruggedrongen, maar wie zien helaas dat dat niet zo is."

Interview met burgemeester Backhuijs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.