Ex-gedeputeerde haalt uit: "Ik ben weggegaan op basis van leugens"

PROVINCIE UTRECHT - De opgestapte VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft harde uitlatingen gedaan over de gebeurtenissen van vorige week.
De provinciebestuurster trad vrijdag terug. Haar vertrek volgde na een kritische brief van tien Utrechtse gemeenten (de U10) over het mobiliteitsbeleid en de vertraagde Uithoflijn. Deze week bleek dat de uiteindelijke brief is aangepast door de twee initiatiefnemers, onder wie de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk. De verstuurde versie is harder dan de conceptversie. "Ik ben op basis van leugens weggegaan", stelt Verbeek-Nijhof vanavond op Twitter.

VERKEERDE OPGESTAPT

Meerdere bestuurlijke bronnen lieten RTV Utrecht deze week weten dat er gesjoemeld is met de brief. Een aantal gemeenten dat het schrijven heeft ondertekend, staat ook niet meer achter de inhoud. Het schrijven zou Van Hooijdonk en wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) uit de wind hebben moeten houden, zegt onder meer advocaat Bernard Tomlow. Volgens hem is de verkeerde opgestapt in de Uithoflijn-kwestie.
Verbeek-Nijhof stelt vanavond ook dat D66 en GroenLinks al dagen eerder citeerden uit de omstreden brief. GroenLinks-Statenlid Florian Bekkers ontkent dit. De opgestapte gedeputeerde steggelt op Twitter openlijk met Bekkers over wanneer en op basis waarvan zij haar besluit heeft genomen om te vertrekken.

ONTSLAGVOORNEMEN

Verbeek-Nijhof reageerde op een tweet van Bekkers. Daarin schreef hij: "Jacqueline had in de loop van de ochtend haar ontslagvoornemen al gedeeld met coalitie-fractievoorzitters. Lang voordat die U10-brief er was. Dat is maandag jl. ook aangegeven." Verbeek antwoordde: "'s Ochtends heb ik mijn voornemen tot ontslag niet gedeeld met coalitiefractievoorzitters. Wij spraken elkaar pas om 15.00 uur."
"Het is maar goed dat er om een spoeddebat is gevraagd. Ik hou niet van beelden, wel van feiten", besluit ze.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.