Stroomstootwapens in jaar tijd 302 keer ingezet

AMERSFOORT - Agenten hebben tijdens een test van een jaar, waarbij werd gekeken naar de effectiviteit van stroomstootwapens bij de politie, 302 keer zo'n wapen ingezet bij een incident. De tasers werden onder meer in Amersfoort getest.
De stroomstootwapens schieten pijltjes af waaraan draden vastzitten waarmee elektrische schokken kunnen worden gegeven. De theorie is dat agenten zo verdachten onder controle kunnen brengen op een niet-dodelijke manier. Uit een tussen-evaluatie blijkt dat van de 302 taser-incidenten er in 65 gevallen ook echt werd geschoten met het wapen.

KRITIEK

Daarnaast werd de taser 54 keer op een andere manier gebruikt, namelijk in 'stun-modus'. Daarbij wordt het wapen op de huid van een verdachte gezet. De onderzoekers zijn kritisch over die manier van taser-gebruik.

DREIGEN

Dreigen met een stroomstootwapen was overigens meestal voldoende. In 183 gevallen lukte het agenten om tegenstribbelende verdachten op andere gedachten te brengen door alleen maar met de taser te dreigen.

GEWONDE

De verdachten die met een taser werden beschoten, zijn allemaal achteraf medisch onderzocht. Meestal bleef de schade beperkt tot twee kleine wondjes, veroorzaakt door de pijltjes van de taser. Eén verdachte raakte zwaarder gewond. Hij viel toen hij de controle over zijn spieren verloor.

EINDEVALUATIE

De ervaringen uit de proefperiode, die vorig jaar februari begon, worden meegenomen in een eindevaluatie van de Politieacademie. Die moet voor het einde van het jaar klaar zijn.

STANDAARD-UITRUSTING

Als de stroomstootwapens bevallen, worden ze toegevoegd aan de standaard-uitrusting van agenten. In de regio's waar het wapen werd uitgeprobeerd (Amersfoort, Zwolle, Rotterdam en Noord-Nederland) mogen agenten de tasers tot dat moment blijven gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.