Jan van Zanen: "Burgemeester zijn is een rare functie, maar wel de moeite waard"

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen vindt het "erg verdrietig" dat er drie burgemeesters op een dag zijn opgestapt. Dat zegt hij in zijn functie als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Gisteren maakten de burgemeesters van Langedijk, Huizen en Stadskanaal bekend dat ze stopten. De burgemeester van Langedijk deed dat omdat hij in het verleden wachtgeld had afgedwongen, de burgemeester van Huizen vanwege "grensoverschrijdend gedrag" en de burgemeester van Stadskanaal vanwege gezondheidsproblemen en een moeizame relatie met de gemeenteraad.

VERSCHILLEND

"Het zijn persoonlijke drama's die alle drie heel verschillend zijn", zegt van Zanen tegen de
. "Over een paar weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dit is een periode waarin het goed is dat een burgemeester er is. Het is echt verdrietig."
Hij stelt dat burgemeesters steeds meer in een "glazen huis" leven. "Geen mens is zonder fouten, maar bij ons komt dat extra hard aan. Alles wordt op een weegschaal gelegd en dat weegschaaltje wordt steeds wiebeliger."

RARE FUNCTIE

Dat heeft volgens hem gevolgen voor het aantal mensen dat burgemeester wil worden. Maar hij zou het niet afraden. "We zijn als burgemeesters betekenisvol voor mensen die het nodig hebben. Het is een rare functie, maar wel de moeite waard."
Van Zanen is sinds 2015 voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.