Deze week in het nieuws: handgranaten in Nieuwegein en Uithoflijn-crisis

PROVINCIE UTRECHT - De nieuwsberichten over de twee handgranaten in Nieuwegein en het gesjoemel met de brief over de Uithoflijn zijn deze week het meest gelezen bij RTV Utrecht. Ook het artikel over de trein die urenlang stil stond bij Woerden werd vaak aangeklikt.
Donderdag wordt er rond 5.00 uur een handgranaat gevonden voor een huis aan de Beatrixstraat in Nieuwegein. De politie zet de straat af en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie neemt het explosief uiteindelijk mee.
In de middag wordt er echter nog een handgranaat geovonden. Het voorwerp valt op de grond als een van de bewoners van het huis in zijn auto stapt. Opnieuw moet de straat worden afgezet.
Een week eerder werd het huis al beschoten. Burgemeester Frans Backhuijs vreest voor meer incidenten als het gezin in de straat blijft wonen en sluit de huurwoning daarom voor een periode van drie maanden.
De ruzie rond de Uithoflijn domineert deze week het nieuws. Een kritische brief namens tien Utrechtse gemeentes lijkt de reden te zijn dat gedeputeerde Jacqueline Verbeek opstapt. Een aantal van die gemeentes neemt echter afstand van de brief.
Wethouders in die gemeentes kregen namelijk een conceptversie van de brief te zien. De daadwerkelijk verstuurde versie blijkt veel scherper en 1200 woorden langer. Bovendien stond in de conceptversie geen woord over de Uithoflijn en in de definitieve versie wel.
Een van de bestuders spreekt van 'politieke spelletjes''. Jacqueline Verbeek-Nijhof laat zelf via Twitter weten dat ze "op basis van leugens" is weggegaan.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.
Honderden treinreizigers zitten woensdag vast in de polder bij Woerden. Dat gebeurt nadat een bovenleiding breekt en deels op de voorkant van de trein terechtkomt.
Een van die reizigers is het Utrechtse raadslid Bert-Jan Brussaard. Hij zit in totaal 5,5 uur in de trein. "Ik hoop dit nooit meer mee te maken", zegt hij. "We hadden geen eten, geen water, de wc kon niet meer worden doorgetrokken."
Een woordvoerder van ProRail noemt de situatie "ontzettend complex".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.