Utrechters demonstreren tegen uitzetting Afghanen

UTRECHT - Een kleine tweehonderd mensen hebben zich vanmiddag in het centrum van Utrecht ingezet tegen de uitzetting van Afghanen. De demonstranten, ondersteund door Amnesty International, vinden het onverantwoord om mensen terug te sturen naar het land.
"Het is op zijn best onverantwoordelijk en op zijn slechtst levensbedreigend om mensen terug te sturen naar Afghanistan", aldus Amnesty. "In de afgelopen 15 jaar zijn honderdduizenden Afghanen omgekomen en gewond geraakt en miljoenen zijn gevlucht. Eind januari kwamen bij de zoveelste zelfmoordaanslag in Kabul meer dan 103 mensen om het leven en raakten 235 mensen gewond. Toch sturen Europese regeringen - ook Nederland - nog steeds Afghanen terug naar Afghanistan."
Centraal bij de demonstratie in Utrecht stond de Utrechts-Afghaanse Mustafah centraal, die wordt bedreigd met uitzetting. Mustafah woont al vijf jaar in Overvecht. Na een toespraak van het hoofd van Amnesty, Eduard Nazarski, liepen de demonstranten mee in een optocht.
De middag verliep gemoedelijk en zonder problemen. Naast de demonstraties in Utrecht, vonden er gelijktijdig demonstraties plaats in Amsterdam, Nijmegen, Maastricht en diverse grote Europese steden.

"Mensen plegen zelfmoord van de psychische stress."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.