Dertig dagen zonder alcohol in Bunschoten-Spakenburg

PROVINCIE UTRECHT - Dertig dagen geen alcohol drinken om te kijken wat het met je doet. Deze uitdaging gaan deelnemers van de landelijke campagne IkPas aan. In Bunschoten-Spakenburg is aan het eind van de ochtend de aftrap van een maand zonder alcohol.
Scholen, sportverenigingen en kerken besteden aandacht aan de campagne, maar ook een aantal bekende Bunschotenaren doen actief mee. Zo laten voetballers Jeffrey van den Dikkenberg en Rik Muijs van IJsselmeervogels en Spakenburg de komende maand hun biertje staan.

DINGETJE

Ook de Spakenburgse dominee Gertjan van Harten doet mee: "Ik ben nu ruim twee jaar predikant in Spakenburg en ik merk in mijn contacten met de mensen dat alcohol best wel een dingetje is. Het lijkt me goed om een statement te maken door een maand lang geen alcohol te drinken en een maand lang solidair te zijn."
Als dominee van de Maranathakerk in Spakenburg ziet Van Harten de problemen van dichtbij, zegt hij. "Er wordt vaak gedacht dat drank vooral een probleem voor jongeren is. Maar je ziet het ook wel bij ouderen en je ziet het in alle geledingen, bij hoog- en laag opgeleid."

DORPSCULTUUR

Alcohol hoort nu volgens de dominee in Spakenburg min of meer bij de dorpscultuur. "Ik merk ook dat ouderen het snel doorgeven aan jongeren. Het is vrij normaal dat kinderen van zestien van hun ouders al alcohol krijgen."
De campagne richt zich dan ook met name op ouders, opa's en oma's en anderen die het goede voorbeeld kunnen geven aan kinderen. De kracht van de campagne zit in bewustwording, zegt projectleider Rody Koelewijn. "Vorig jaar waren de reacties heel positief. Heel veel mensen zeggen: ik ben me er nu wel bewust van geworden hoe vaak ik nee moet zeggen, op een feestje bijvoorbeeld."
Deelnemers kunnen ook aan anderen laten zien dat ze een maand niet drinken door middel van een blauw bandje, waarop staat "Ik pas". Dat helpt ook, zegt Koelewijn. "Je merkt dat als mensen een bandje hebben, dat je juist het gesprek daarover start."
Wie mee wil doen kan zich aanmelden op www.ikpas.nl.

"Alcohol is best wel een dingetje."