Actie: Henschotermeer moet gratis blijven

WOUDENBERG - Onder het motto 'Een vrije plens in de Hens!' is vandaag een petitie gestart om het Henschotermeer gratis te houden.
De nieuwe exploitant Martien van de Lagemaat wil een hek plaatsen om de recreatieplas in Woudenberg en toegangsgeld gaan vragen om uit de kosten te komen. Subsidie is volgens hem de enige andere optie.
Er is volgens Van de Lagemaat veel achterstallig onderhoud. Daarnaast moeten de stranden schoon blijven en is er toezicht nodig. "Dit kost veel geld en dat is voor een deel met toegangskaartjes terug te verdienen. We hebben het echt nodig, anders lukt het simpelweg niet", zei de nieuwe exploitant in december tegen RTV Utrecht.
Hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog niet bekend. "Maar ik verzeker u dat we de prijs zo laag mogelijk proberen houden. We zijn met verschillende partners in gesprek om te kijken hoe mensen met een smalle beurs van dit terrein kunnen blijven genieten. Gun ons de tijd dat te regelen", aldus Van de Lagemaat.

PETITIE

De plannen van de nieuwe exploitant zijn slecht gevallen. Omwonenden en vaste bezoekers vinden dat het Henschotermeer altijd voor iedereen toegankelijk moet zijn. Vanaf vandaag kunnen tegenstanders
een digitale handtekening zetten. De actie wordt gesteund door politieke partijen uit negen gemeenten.

DOEL

"Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen van bezorgde burgers om zo de partijen in de gemeenteraden en de wethouders in deze gemeenten ervan te overtuigen op zoek te gaan naar een oplossing om de toegang tot het Henschotermeer gratis te houden voor bezoekers", aldus de initiatiefnemers.
"Het Henschotermeer is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is een uniek stuk natuur waar iedereen zwemmend, wandelend, joggend, zonnebadend en schaatsend van moet kunnen genieten, hoe groot of klein je portemonnee ook is", zo staat vermeldt bij de petitie. "Het Henschotermeer trekt 300.000 tot 400.000 bezoekers per jaar die vrijwel allemaal uit deze regio komen. Daaruit blijkt de belangrijke maatschappelijke functie van het meer."
Dit zijn de politieke partijen die de actie steunen: PvdA-GroenLinks Woudenberg (initiatiefnemer), GroenLinks, PvdA en SP Amersfoort, D66, Open en SP Utrechtse Heuvelrug, GroenLinks-PvdA en SP Leusden, GroenLinks, PvdA en SP Zeist, PvdA en SP Veenendaal, PvdA De Bilt, SP Wijk bij Duurstede en Progressieve Combinatie Rhenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.