Waterschapsheffingen dit jaar omhoog

PROVINCIE UTRECHT - Belastingbetalers zijn dit jaar meer geld kwijt aan de waterschappen. De waterschapsheffingen gaan dit jaar naar verwachting met zo'n 2,5 procent omhoog, zo meldt het CBS.
Waterschappen zorgen onder meer voor het onderhoud van duinen en dijken en de afvalwaterzuivering. Dat doen ze grotendeels met geld uit twee waterschapsheffingen: watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.

VERSCHILLEN

De verschillen tussen de waterschappen in de provincie zijn groot. Dat komt bijvoorbeeld omdat het ene gebied meer water heeft of een andere grondsoort. Zo is een huishouden met meerdere personen in het gebied van waterschap Stichtse Rijnlanden in 2018 naar verwachting 335 euro kwijt, terwijl dat bij Amstel Gooi en Vecht 306 euro en bij waterschap Vallei en Veluwe 262 euro is. Vianen lag tot 2002 in Zuid-Holland. Daardoor valt de gemeente nog altijd onder waterschap Rivierenland en is een huishouden met meerdere personen daar dit jaar 439 euro aan heffingskosten kwijt.
"Stichtse Rijnlanden komt relatief duur uit. Daar zitten de grote rivieren, de Rijn, de Lek, dat zijn grote onderhoudswerken natuurlijk", vertelt een woordvoerder van het CBS. "Waterschap Vallei en Veluwe ligt boven zeeniveau en komt in de provincie Utrecht het goedkoopst uit."

BOUW

De waterschapsheffingen gaan omhoog omdat de waterschappen meer geld moeten uitgeven. "Dat heeft ook te maken met de opleving van de bouw. Dat betekent dat bouwactiviteiten duurder worden en dat zijn juist de investeringen die de waterschappen doen."
De waterschapsheffingen zijn vorig jaar al met gemiddeld 1,7 procent gestegen.
Een overzicht van de verwachte heffingskosten in 2018:

AMSTEL GOOI EN VECHT

Inwoner met eigen huis, 200 euro per jaar.

Inwoner zonder eigen huis, 163 euro per jaar.

Meerdere inwoners met eigen huis, 306 euro per jaar.

Meerdere inwoners zonder eigen woning, 270 euro per jaar.

STICHTSE RIJNLANDEN

Inwoner met eigen huis, 204 euro per jaar.

Inwoner zonder eigen huis, 138 euro per jaar.

Meerdere inwoners met eigen huis, 335 euro per jaar.

Meerdere inwoners zonder eigen woning, 270 euro per jaar.

VALLEI EN VELUWE

Inwoner met eigen huis, 159 euro per jaar.

Inwoner zonder eigen huis, 105 euro per jaar.

Meerdere inwoners met eigen huis, 262 euro per jaar.

Meerdere inwoners zonder eigen woning, 208 euro per jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.