Steeds meer Nederlanders rijden motor, maar provincie Utrecht scoort laag

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer mensen hebben een motorrijbewijs. Vorig jaar slaagden ruim 27.000 mensen voor het motorrijexamen. Dat is niet alleen bijna 9 procent meer dan in 2016, maar ook het hoogste aantal sinds 2003. Dit stelt BOVAG op basis van gegevens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan de vooravond van de MOTORbeurs die donderdag van start gaat in de Utrechtse Jaarbeurs.
In dertig jaar tijd is het aantal Nederlanders dat in het bezit is van een motorrijbewijs gestegen van 916.000 (in 1987) naar ruim 1,4 miljoen (in 2017), blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal jonge mensen met een motorrijbewijs neemt juist af, maar in Vianen wist verslaggever Robert-Jan Booij vanochtend toch een paar jonge mensen te vinden die graag hun motorrijbewijs willen halen. "Het geeft gewoon een kick", vertelt een jonge lesser, "mama zegt altijd, ik wil liever niet dat je motor gaat rijden en dan doe je dingen die niet mogen. Het kan gevaarlijk zijn, dus dat maakt het leuk."
Ook Alexander wil jong een motorrijbewijs halen. Zijn vrouw rijdt ook motor, want ze wilde niet langer in de file staan. "Dan wil ik het ook kunnen, als man zijnde", vertelde hij. "En het geeft toch een bepaalde vrijheid, een heel ander gevoel dan in de auto."

PROVINCIES

Vooral in de provincie Drenthe hebben veel mensen een motorrijbewijs: ruim 14 procent van de meerderjarige bevolking. In Zeeland is dat percentage ruim 12 procent. Zuid-Holland telt de minste inwoners met een motorrijbewijs: 8,5 procent. Randstadprovincies scoren laag: Utrecht 9,6 en Noord-Holland 9,8 procent.
De MOTORbeurs is van donderdag tot en met zondag in de Utrechtse Jaarbeurs. Er worden zo'n 100.000 motorliefhebbers verwacht.

Steeds meer Nederlanders rijden motor, maar provincie Utrecht scoort laag
Steeds meer Nederlanders rijden motor, maar het aantal jonge mensen met zo'n rijbewijs neemt af

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.