Hoge Raad doet uitspraak in cassatiezaak Gerard T.

UTRECHT - Vanmiddag doet de Hoge Raad uitspraak in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Vorig jaar werd Nieuwegeiner Gerard T. veroordeeld tot de maximale straf van 16 jaar, maar hij is tegen dit vonnis in cassatie gegaan op zeven punten.
T. heeft met zijn cassatiezaak het eindstadium bereikt van zijn juridische mogelijkheden, legt verslaggever Mark van der Wel uit. ''Hij zet alles op alles om zijn maximumstraf naar beneden te krijgen. Of dat gaat lukken is maar de vraag, maar hij heeft niets te verliezen.''
De Hoge Raad kijkt of de rechtsgang in eerdere processen goed is gelopen. Het orgaan kan bijvoorbeeld beoordelen of de straf ongeveer gelijk is aan wat de wet voorschrijft en of met bewijzen zorgvuldig is omgesprongen.
Gerard T. valt onder meer over het gebruik van de lokfiets om hem aan te houden. Hij zegt dat die daar bewust is neergezet om hem voor de serieverkrachtingen te pakken. Dat mag in Nederland niet, zegt Van der Wel. ''Je mag geen criminele activiteiten uiitlokken om een andere zaak op te lossen.''
Toch lijkt het er sterk op dat T. geen poot heeft om op te staan. Als de Hoge Raad vandaag inderdaad oordeelt dat er niets mis is gegaan bij het proces, dan heeft de Nieuwegeiner alleen nog de - theoretische - mogelijkheid om naar het Europees Hof van Justitie te stappen.

Verslaggever Mark van der Wel blikt vooruit naar de uitspraak