Natuurlijk Zoëy: Dassen krijgen voorrang bij verbreding van de A27

GROENEKAN - In Utrecht leven tegenwoordig 400 tot 500 dassen. Dat was vroeger anders: toen werden dassen veel doodgereden. Maar door de aanleg van tunnels, faunapassages en hekken is het aantal doodgereden dassen sterk verminderd. Ook bij werkzaamheden aan de wegen wordt er rekening gehouden met het dier.
Eddy is met roofdierdeskundige Jaap Mulder op pad. Jaap doet onderzoek naar de dassen. Hij monitort de dieren met camera's nabij burchten en geeft ze een halsband met GPS- zender, waardoor hij precies kan zien waar ze zijn.

WERKZAAMHEDEN

Jaap wordt ook ingezet om de dassenburchten tijdens de verbreding van de A27 in de gaten te houden. "Bij de A27 liggen er allerlei dassentunnels die verlengd moeten worden. Bovendien wordt er veel bos gekapt waar de dassen echt wel wat van merken. Mijn taak is om te zorgen dat die das ook beschermd blijft tijdens deze werkzaamheden."
Nederland kent zeven marterachtigen, van de kleine wezel, de hermelijn, de boommarter, de bunzing, de nerts, tot de otter en de das waarbij de das de grootste is. De kaken van de das zijn buitengewoon sterk en zo gebouwd, dat het gewricht van de onderkaak omsloten wordt door het gewricht van de bovenkaak. Jaap: "Daardoor kan hij ontzettend veel kracht zetten. Dus als je te onvoorzichtig bent kan het je je vingers kosten."

VERKEERSSTERFTE

Dassen zijn makkelijke verkeersslachtoffers omdat ze nergens op letten bij het oversteken. Simpele tunnels onder de weg en hekken die hun naar de tunnels leiden zorgen ervoor dat het nu weer heel goed gaat met de dassenpopulatie. "Die tunnels werken verbluffend goed! Ik denk dat er nu door heel Nederland wel zo'n 1500 a 2000 dassentunnels zijn."
Het is niet gemakkelijk een das te zien, ze komen pas tevoorschijn wanneer het donker wordt en schuwen de geur van mensen. "Je hebt de meeste kans in juni, wanneer de nachten zo kort zijn dat ze al vóór zonsondergang op pad moeten om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Dan nog valt het niet mee, want je moet geduld hebben en stil blijven zitten. Beweeg je, dan zal de das zich snel uit de voeten maken", aldus Jaap.

ROOFDIERPASSIE

Er is nog één dier waarvan Jaap hoopt hem vaker te zien: de wolf: "Die wolven die komen wel, dat houden we niet tegen. We moeten er ook hard aan werken om daar goed beheer voor te realiseren."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy op zoek naar dassen