UKiest: De dag van De Ronde Venen

DE RONDE VENEN - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vandaag was het de beurt aan De Ronde Venen.
In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Maarten Divendal te gast. De burgemeester mocht om te beginnen uitleggen waar die naam "De Ronde Venen" eigenlijk vandaan komt. Dat is heel simpel, zei hij: "Het is een fusiegemeente en dan worden er altijd namen bedacht die niet teveel herinneren aan de oude gemeenten, want dan voelt één van de gemeenten zich voorgetrokken. Je begrijpt de naam meteen als je naar de kaart kijkt. Het gebied ziet eruit als een ronde ster, boven in de linkerhoek van de provincie Utrecht."
De burgemeester roemt vooral het landschap in zijn gemeente. Hij moest even wennen toen hij uit Haarlem kwam, maar nu kan hij niet meer zonder, zegt hij. Het liefst gaat hij op de fiets. Bij de laatste verkiezingen ging hij zo alle stembureau's in zijn gemeente af. Dat was best een hele klus: "Toch zo'n 65 kilometer bij elkaar."
Burgemeester Divendal roept iedereen op om niet alleen te gaan stemmen in maart, maar ook om daarna politiek actiever te blijven. "Ik hoop dat het mensen stimuleert om ook op andere momenten na te denken en misschien te zeggen: hé, ik heb een idee en ik kom ermee."

AAN TAFEL

Verslaggever Peter Knieriem was vanochtend al in de gemeente en stond in Vinkeveen bij de Vinkeveense Plassen, waar er discussie is over de legakkers. Op die eilandjes kun je recreëren of je bootje aanleggen, maar officieel is bebouwing niet toegestaan. En toch gebeurt dat wel.
Milieuclub De Groene Venen wil liever geen nieuwe bebouwing op de legakkers: "Willen we de kwaliteit van de plassen goed houden, dan kan je niet overal huisjes neerzetten". De ondernemersvereniging in Vinkeveen vindt juist wel dat er meer huisjes mogen komen. "Als er huisjes toegestaan worden, zal het alleen maar netter worden."
Over één ding zijn beide belangenverenigingen het wel hartgrondig eens, zeggen ze in ons radioprogramma Aan Tafel. De gemeente moet in de kwestie met duidelijkheid komen.

UVANDAAG

In het tv-programma UVandaag ging het opnieuw over de legakkers, met hier de VVD als voorstander van bebouwing en D66 als pleitbezorger voor meer rust en natuur. "Je moet de natuur in stand houden", zegt Meindert Brunia van D66, "anders verdwijnt op den duur de recreatie ook." Uit een voorlopig advies in een milieueffectrapport blijkt dat vooral de Vinkeveense Kwabaal en de Krooneend gevaar lopen bij meer recreatie op en rond de eilandjes in de plassen.
Alberta Schuurs van van de VVD denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zonder bebouwing worden de legakkers niet goed onderhouden, redeneert ze. Met als gevolg dat ze uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen. "Het zou jammer zijn als ze verdwijnen, want anders heb je alleen maar één grote plas met water. Dat is niet wat we bij Vinkeveen graag willen."
Van iedere gemeente is een aparte verkiezingspagina. De pagina van De Ronde Venen is hier te vinden.

Aan Tafel: Mogen er huisjes komen op de legakkers?
Utrecht komt thuis: Burgemeester Maarten Divendal is te gast
UVandaag over de verkiezingen in De Ronde Venen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.