Natuurlijk Zoëy: Ratten onder het ijs in Amerongen

AMERONGEN - Eddy Zoëy banjert met rattenvanger This Buurman door de bevroren uiterwaarden bij Amerongen. In waadpakken banen zij zich een weg door het ijs naar de winterschuilplaats van de muskusratten. Die zijn steeds zeldzamer in het gebied. This: "Het gaat goed met de muskusratten, dat wil zeggen, er zijn er steeds minder van en dat is een goeie zaak voor de veiligheid van onze dijken."

WINTER

Juist in de winter is de bestrijding van de muskusratten makkelijker vanwege de duidelijke sporen die de ratten achterlaten. This: "Doordat ze onder het ijs zwemmen laten ze luchtbellen en poep achter. Bovendien steken de winterhutten die ze maken zichtbaar boven het water uit. Ook worden er in de winter geen jongen geboren dus als je ze wegvangt voordat ze gaan paren is dat beter."

TOEKOMST

Er is een betere methode om de muskusratten op te sporen op komst. De poep van de ratten bevat DNA, ook wel eDNA (environmental DNA) genoemd. Door het analyseren van watermonsters kan worden achterhaald waar de muskusratten zich precies bevinden. Dat scheelt de ruim 400 muskusrattenvangers die er nu in Nederland zijn een heleboel zoekwerk. This: "Deze methode kan uiteindelijk het speurwerk van ons overnemen."

MUSKUSRAT VERSUS BRUINE RAT

De muskusrat is eenvoudig te onderscheiden van een bever, een otter en een bruine rat. This: "We krijgen best vaak meldingen waarbij mensen niet weten of het een bruine of een muskusrat is. Een muskusrat zit altijd bij water. Als we een melding krijgen van een rat in het kippenhok en er is geen water, dan is het een bruine rat. Bovendien zwemmen muskusratten met hun hele rug boven water en een bruine rat alleen met zijn koppie. En een bever is vele malen groter dan de muskusrat."
In onze regio werden tien jaar geleden nog 70.000 muskusratten per jaar gevangen. In 2017 waren dit er nog maar 7.000. Toch blijft het van belang meteen de bestrijding te bellen als je er een ziet.This: "Ja heel graag! Dat kun je doen op www.muskusrattenbestrijding.nl"
Een deel van de gevangen muskusratten wordt achtergelaten voor roofvogels zoals de buizerds. Voor vogelliefhebber Eddy Zoëy een prettige bijzaak.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy: Muskusratten onder het ijs in Amerongen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.