Amersfoortse natuurvereniging stapt naar de rechter om bomenkap te voorkomen

AMERSFOORT - De Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen (VBBBB) wil voorkomen dat de gemeente Amersfoort deze maand zo'n 85 bomen gaat kappen en is naar de rechter gestapt. Op deze manier hoopt de vereniging dat bos Birkhoven niet binnen afzienbare tijd wordt uitgedund voor de aanleg van de zogeheten Westelijke ontsluiting.
Deze nieuwe rondweg moet een einde maken aan de files en opstoppingen aan de westkant van de stad. Zo wordt de weg deels verdiept aangelegd en komt er een aparte fietsroute en fietsbrug. Om dit plan te realiseren, moeten in totaal 3.000 bomen het veld ruimen. Dat vindt de VBBBB een te grote aantasting van de natuur voor 'een nieuwe weg die automobilisten een paar minuten tijdswinst oplevert'.

ONVOLLEDIG ONDERZOEK

Om de eerste kap te voorkomen heeft de VBBBB daarom, in het kader van de Wet Natuurbescherming, om een voorlopige voorziening gevraagd. Ze vinden dat de ontheffingen voor het kappen van de bomen gebaseerd zijn op onvolledig ecologisch onderzoek. "Verder heeft de gemeente ook nog verzuimd om een ontheffing te vragen voor alle beschermde dieren in het gebied, waaronder das, boommarter en bepaalde soorten vleermuizen", zegt bestuurslid Carol Franssen.
Volgens de VBBBB heeft de gemeente de lopende bezwaarprocedure bovendien niet gerespecteerd. "In haar projectplanning geeft de gemeente nota bene zelf aan dat er pas in het najaar van 2018 bomen worden gekapt", laat bestuurslid Carol Franssen weten. "Ook is volstrekt onduidelijk waarom de gemeente nu ineens zo'n enorme haast heeft."

MONDELING BEZWAAR

Naar verwachting zal de mondelinge behandeling van het bezwaar tegen de natuurontheffingen over een paar weken plaatsvinden bij de Provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.