OM eist twee jaar cel voor dollemansrit van vluchtende autokraker in Leusden

LEUSDEN - Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar geëist tegen een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij zou tijdens een vluchtpoging na een autokraak in Leusden bijna drie wegwerkers hebben aangereden en wordt verdacht van poging tot doodslag.
Politieagenten betrapten de man en een 22-jarige handlanger op 1 november vorig jaar toen ze op een parkeerterrein een auto aan het openbreken waren. Het tweetal haalde laptops uit het voertuig. Toen ze de politie zagen, stapten ze in hun auto en sloegen ze op de vlucht.

ZWARE MISHANDELING

De politie zette de achtervolging in. Tijdens een gevaarlijke manoeuvre stuurde de bestuurder onverwachts naar links, waardoor de politieauto op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terechtkwam. Een aanrijding kon ternauwernood worden voorkomen en deze actie wordt de man dan ook aangerekend als zware mishandeling.
Maar daar bleef het niet bij. Even later reed de vluchtauto de afgesloten Hessenweg op, waarbij met hoge snelheid, vermoedelijk zo'n 100 kilometer per uur, over het fietspad werd gereden. Drie wegwerkers moesten uit de baan van de auto springen om niet geraakt te worden. Volgens de officier van justitie is dit een poging tot doodslag.

SCHULDIGE

Tijdens de zitting was er lange tijd onenigheid over wie er nou achter het stuur zat. De 23-jarige man stelde dat zijn iets jongere handlanger reed, maar deze ontkende dat ten zeerste. Op basis van verklaringen van de politieagenten en getuigen bleek uiteindelijk dat de 23-jarige man toch echt aan het rijden was.
De bijrijder is vrijgesproken voor de poging tot doodslag en de poging tot zware mishandeling, maar krijgt wel straf voor de bewuste autokraak én twee eerdere in Utrecht. Ook eist het Openbaar Ministerie dat eerder opgelegde voorwaardelijke straffen, goed voor ruim 100 uur taakstraf, alsnog aan de Utrechter worden opgelegd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.