IJskoorts in Doorn, en dat precies in de voorjaarsvakantie

DOORN - De Doornsche IJsclub treft alweer voorbereidingen voor het openen van de schaatsbaan. De komende nachten gaat het vriezen en na het weekend wordt het nóg kouder.
Kees Schippers van de IJsclub kan niet wachten. "Van zondag op maandag kunnen wij ijs gaan maken, en misschien nog een nacht eerder. Dan hebben we volgende week zeker drie à vier dagen dat we ijs kunnen hebben."
De ijsmeesters laten laagje voor laagje een asfaltterrein onderlopen met water. Twee weken terug kon het kunstmatig aangelegde baantje ook al open. Nu is de timing nog beter. "Het is volgende week precies voorjaarsvakantie voor de kinderen."

LEERSUM

Of ook geschaatst kan worden op ondiepe plassen en meren, zoals in het Leersumse Veld, is nog onduidelijk. IJskenner Fred Geers temperde
de verwachtingen. "Het is heel moeilijk voorspellen zo ver in de toekomst. Of het daadwerkelijk zo koud wordt dat we weer kunnen schaatsen op het Leersumse Veld hangt vooral van de windrichting af."

GEVOLGEN VOOR TUIN

Tuindeskundige Jurgen Smit zegt dat mensen niet hoeven te vrezen voor hun bloemen en planten. "Niet in paniek raken, bijna alle planten die in de tuin staan zijn volledig 'winterhard'."
"Ook rododendrons en camellias", zegt de hovenier. Wel moeten mensen met meer exotische planten zoals olijfbomen en palmen een beetje opletten. "Die hebben we ingepakt met een fleecedoek. Die is bestand tegen een graadje of 5 à 8 vorst. Als het echt 12 graden gaat vriezen kan daar wel schade ontstaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.