UKiest: De dag van Eemnes

EEMNES - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Maandag was het de beurt aan Eemnes.
In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Roland van Benthem op bezoek. Hij had plezier met presentatrice Maya Eksteen. Ze hadden het onder meer over zijn liefdesleven: "Ik heb een Braziliaanse man en dat maakt ook dat ik heel goed naar Nederland kan kijken door de ogen van een buitenlander. Zo zie ik onder meer dat we heel erg alles plannen. Ik ben heel gelukkig. We zijn nu vijf jaar samen, vorig jaar getrouwd. En dan zie je ook dat mensen in Eemnes echt meeleven. Echt een heerlijke stad om te wonen, om samen te wonen."
Ook vertelde hij over hoe hij in het leven staat. Hij is een levensgenieter: "Uitgaan, goede vakanties, met vrienden wat drinken, pubquizzen, leuke dingen ondernemen. Van het leven genieten en niet een beetje in huis zitten. Dat vind ik fijn."

GEK OP EEMNES

Van Benthem is bijna dertien jaar burgemeester van Eemnes. Een gemeente waar hij echt dol op is: "Het is een leuke gemeente omdat het echt een dorpse cultuur heeft, mensen staan voor elkaar klaar, bloeiend verenigingleven, niet veel criminaliteit. Daarnaast is het groen, veilig voor kinderen, een ideale gemeente."
Aanstaande zaterdag is burgemeester Van Benthem jarig. Hij wordt vijftig: "Of het nou een herdenking wordt of een feestje, dat weet ik nog niet", grapte de burgemeester. Hij gaat het vieren in Rome: "Dat wordt hartstikke gezellig en leuk, genieten van het leven en van elkaar!"
Het ging ook over serieuzere zaken, zo benadrukte hij hoe belangrijk hij het vindt dat mensen naar de stembus gaan: "Het is knap stom als je niet gaat stemmen, wij bepalen hoe je leven eruit ziet, hoe bijvoorbeeld de sportvoorzieningen eruit zien, hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn, etc. We gaan over veel dingen in je directe leefomgeving, dus ga gewoon stemmen."

UVANDAAG

In UVandaag ging het vooral over het Huis van Eemnes. De gemeente heeft 13 miljoen euro vrijgemaakt om een nieuw centrum te bouwen voor cultuur, sport en educatie. Aan tafel zaten Jan de Zeeuw, van Dorpsbelang Eemnes en Pieter Seldenrijk van het CDA.
Seldenrijk vertelde enthousiast te zijn over dat te bouwen cultuurhuis: "We zijn ontzettend blij dat het volgend jaar gebouwd gaat worden, wij willen ontzettend graag een ontmoetingsplek hebben in het centrum van Eemnes, voor jong en oud. Het staat al acht jaar in ons verkiezingsprogramma, en we zijn blij dat het er nu echt gaat komen."
Verslaggever Kees Hoogendijk vertelde dat niet iedereen blij is met de komst van het centrum. Vooral vanwege de plek waarop het moet komen: ook een sportclub wil het veld bijvoorbeeld wel gebruiken en een aantal bewoners vindt het maar niks dat er groen verloren gaat.
Jan de Zeeuw van Dorpsblang Eemnes begrijpt die zorgen, vertelde hij. Daarnaast heeft hij meer bezwaren: "We vinden het sowieso een veel te duur prestigeproject, op de verkeerde plek, dus wij zijn wel voorstander van het Huis van Eemnes, maar waarom deze plek is gekozen begrijpen wij totaal niet."
Het hele gesprek met beide heren in UVandaag is boven dit artikel te bekijken. Ook in andere radioprogramma's werd de politiek in Eemnes onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken.
Eemnes heeft ook een speciale verkiezingspagina. Die is hier te vinden.

Burgemeester Roland van Benthem sprak met Maya Eksteen in Utrecht Komt Thuis
Verslaggever Kees Hoogendijk vertelde in Utrecht is Wakker over de politiek in Eemnes
Ook in Aan Tafel was aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen in Eemnes
Ook in UVandaag ging het over de politiek in Eemnes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.