UKiest: De dag van Stichtse Vecht

STICHTSE VECHT - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Dindag was het de beurt aan Stichtse Vecht.
In Utrecht Komt Thuis had Maya Eksteen een gesprek met de burgemeester van deze gemeente, Marc Witteman. Zowel in zijn privéleven als in zijn werk als burgemeester gebeurt er veel. Vrijdag zat Witteman nog een heftig debat voor in de gemeenteraad, waarbij één van de wethouders aftrad.
Pieter de Groene (D66) heeft de schijn van belangenverstrengeling gewekt en diende daarom zijn ontslag in. "Ik vind dat de gemeenteraad moet praten over dingen die voor inwoners belangrijk zijn en nu praatten ze vooral over zichzelf. Als burgemeester is dat niet leuk, maar tegelijkertijd heb je een belangrijke rol om ze weer te verbinden," zei Witteman daarover. De komende tijd moet geprobeerd worden om de rust weer een beetje terug te laten keren tussen de partijen.
Ook de ziekte van Marc Witteman kwam uitgebreid aan bod in het gesprek. Witteman heeft ongeneeslijke longkanker en wordt daarvoor behandeld. Hij voelt zich redelijk goed, vertelde hij, maar hij merkt ook dat het steeds iets minder gaat. Ondanks zijn ernstige ziekte wil hij zo lang mogelijk burgemeester blijven in Stichtse Vecht. "Het is een beetje dubbel. Ik vind mijn werk heel leuk, maar het helpt mij ook goed om afleiding te vinden voor de ziekte. Daardoor vergeet ik af en toe dat ik met de ziekte bezig ben."

PERSOONLIJK CONTACT

Burgemeester Witteman staat bekend om zijn betrokkenheid bij de gemeente. Vanaf het begin van zijn burgemeesterschap probeert hij een goed contact met de inwoners op te bouwen. Zo is hij bij meer dan honderd inwoners gaan eten, om te horen wat er speelt in de gemeente. Ook kunnen mensen hem bellen en mailen en krijgen ze dan van hem persoonlijk een reactie, ook al is Stichtse Vecht best groot. "Daar ben ik mee begonnen en dat houd ik er ook in. Het maakt niet uit of het een gemeente is van 64.000 inwoners. Als mensen het gevoel hebben, dat als ze me nodig hebben, ze me kunnen bereiken, dan heb ik mijn doel bereikt."
Alle burgemeesters die te gast zijn in Utrecht komt Thuis mogen een liedje uitkiezen dat gedraaid wordt. Witteman koos voor 'A moment like this' van Kelly Clarkson. Hij vertelt: "Sinds ik weet dat ik mijn ziekte heb, heb ik een playlist gemaakt waar ik af en toe mooie dingen inzet. En als er emotie inzit, doet dat me wel wat. Ik vind het nummer heel mooi en het roept iets in me op."

UVANDAAG

In UVandaag werd onder meer gesproken over het groenonderhoud in Stichtse Vecht. Het moet beter met het onderhoud van parken en perken in de gemeente, vinden veel mensen. Verslaggever Anne-Marie Verhagen stond in een park Maarssenbroek en vertelde: "Op plekken waar gras zou moeten liggen vallen blaadjes en als die blaadjes niet weggehaald worden, wordt het vanzelf een modderpoel. Het ontbreek eigenlijk aan onderhoud. Er wordt niet gesnoeid, er wordt niet gemaaid."
Inwoners zijn ook niet tevreden over het groenonderhoud. "De gemeente onderhoudt het niet of we moeten het zelf doen," vertelde Sander Jonker uit Maarssenbroek in een reportage. "Onze kinderen bezeren zich aan de prikkelbosjes. We hebben de gemeente al drie of vier jaar gevraagd om er iets mee toen doen, maar ze komen gewoon niet."
Te gast in de uitzending waren Maarten van Dijk van de PvdA en VVD'er Jeroen Willem Klomps. Daar legde Klomps uit hoe het kan dat het zo slecht gesteld is met het groenonderhoud. "We zijn overgestapt naar een ander groenbedrijf en dat heeft ongelooflijk veel problemen opgeleverd in de overgang. We moeten nu echt een aanvalsplan maken om er voor te zorgen dat die achterstanden wegkomen."
"Als je kijkt naar het afgelopen jaar met het groenonderhoud, dan kwamen in het eerste half jaar al meer dan duizend klachten, zei PvdA'er Van Dijk. "Het gaat niet alleen om de uitvoering van het groenonderhoud, maar ook om de afhandeling van klachten." Op initiatief van de PvdA is er nu een verbeterplan gemaakt voor het groen in de gemeente. "We zijn blij dat het plan er ligt, maar het komt nu aan op de uitvoering," aldus de partij.
De VVD was het daarmee eens: "Een verbeterplan is papier. En papier snoeit geen takken en maait geen gras," zei Klomps in de uitzending.
Ook de ruzie binnen D66 in Stichtse Vecht werd besproken in UVandaag. Vanwege het conflict doet deze partij, die nu de grootste is in de gemeente, niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
Het hele gesprek met Maarten van Dijk en Jeroen Willem Klomps is boven dit artikel te bekijken. Ook in radioprogramma's op Radio M Utrecht werd de politiek in Stichtse Vecht onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken.
Stichtse Vecht heeft ook een speciale verkiezingspagina. Die is hier te vinden.

Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt in Aan Tafel over de problemen met groenonderhoud
Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt in Utrecht is Wakker over de gemeente Stichtse Vecht
Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht is te gast in Utrecht komt Thuis
Maarten van Dijk en Jeroen Willem Klomps in UVandaag over groenonderhoud

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.