UKiest: De dag van Renswoude

RENSWOUDE - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vrijdag was het de beurt aan Renswoude.
Presentatrice Anita Sara Nederlof had in U Vandaag een bijzonder duo aan tafel. Vader en zoon Van Foort zijn te gast. Zoon Sander is lijsttrekker is voor de ChristenUnie en vader Leen is gemeenteraadslid voor het CDA.
Sander van Foort: "Prive gaat het hartstikke goed, maar politiek verschillen we wel eens van mening. En dat is duidelijk. In de raad heeft het CDA wel eens een standpunt waar de ChristenUnie het niet mee eens is en andersom."

DOSSIER

De N224 is een drukke provinciale weg en die rondweg zal tijdens de campagne en de formatie een rol gaan spelen. Dat gaat al jaren zo omdat een oplossing zoals een rondweg om het centrum eigenlijk te duur is. Sander van Foort pleit daarom nu alvast voor maatregelen die iets minder kosten zoals de verlichting aan te passen of verkeersremmende maatregelen te nemen.
Leen van Foort benadrukt dat de provincie ook een speler is in het verhaal. Er komt pas een oplossing als ook zij het eens zijn met een oplossing. "We zijn afhankelijk van wat de provincie beslist, maar dat is onze handicap als raad ook."

RADIO

In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Petra Doornebal te gast. Ze vindt het geweldig om het ambt te vervullen en al helemaal in Renswoude omdat het een authentieke plaats is. "Heel veel landbouwgrond met allerlei hele mooie bedrijven, maar ook een prachtig kasteel en de hele karakteristieke arbeidershuisjes die erbij horen. En een hele mooie koepelkerk, die ook nog van alles en nog wat te bieden heeft. Het heeft een eigen identiteit."
Doornebal is geboren en getogen in Lopik. Het was een bewuste keuze om daar niet voor het burgemeesterschap te gaan. Doornebal: "Het heeft er vooral mee te maken dat ik denk dat je geen goede burgemeester kunt zijn, in de gemeente waar je geboren en getogen bent. Het is heel goed om enige afstand te hebben van de mensen. En Renswoude heeft wel hetzelfde agrarische karakter als Lopik."
In de gemeenteraad van Renswoude zitten elf politici. Volgens de burgemeester is het fijn dat het zo'n klein clubje is. "Het is overzichtelijk en het maakt dat mensen wat met elkaar hebben. Het is kleinschalig om ook een relatie met elkaar op te bouwen", aldus de burgemeester.
Volgens Doornebal is die relatie ook belangrijk omdat er de komende periode belangrijke vraagstukken op de agenda staan.

MEDIA

Ook in andere programma's werd de politiek in Renswoude onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken.
Renswoude heeft ook een speciale verkiezingspagina. Die is hier te vinden.

Burgemeester Doornebal: "Renswoude is authentiek"
De N224 gaat een grote rol spelen tijdens de verkiezingen
Vader en zoon Van Foort gaan spannende verkiezingstijd in