Aantal opgerolde hennepkwekerijen gedaald in 2017

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal opgerolde hennepkwekerijen in Midden-Nederland is vorig jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Werden er in 2016 nog 463 wietkwekerijen ontmanteld, vorig jaar waren dat er 405.
In heel Nederland werden er in totaal 868 minder hennepkwekerijen geruimd. "Dat is best een grote terugloop," zegt John Jespers, landelijk coördinator hennep politie. "Toch gaat het nog om gemiddeld dertien opgerolde plantages per dag."
Jespers legt uit dat de oorzaak van de daling kan liggen in de prioritering die de gemeenten, politie en justitie geven aan het ruimen van hennepkwekerijen. "Gemeenten hebben ook te kampen met andere vormen van criminaliteit waar mogelijk meer capaciteit naartoe is gegaan."

SAMENWERKING

De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars om hennepteelt aan te pakken. Volgens de landelijk coördinator gaat die samenwerking prima, maar is het wellicht tijd om weer te bekijken hoe die aanpak geïntensiveerd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.