UKiest: De dag van De Bilt

DE BILT - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vandaag was het de beurt aan De Bilt.
In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Sjoerd Potters te gast. Hij is pas sinds april burgervader van De Bilt, maar vindt dat het als veel langer voelt. "Er is ook veel gebeurd in dat jaar. Heftige zaken ook wel, zoals Anne Faber en de ontuchtzaak bij buitenschoolse opvang Partou. Ik denk dat je op dat soort momenten als burgemeester moet proberen om dichtbij de belevingswereld te blijven en aan de mensen moet vragen wat ze bezighoudt. Ik probeer ook altijd goed te luisteren en er gewoon te zijn, want dat stellen mensen enorm op prijs."
De van oorsprong Brabantse Potters heeft De Bilt al vrij snel in zijn hart gesloten. "Liefde groeit, maar ik heb al heel veel mooie momenten meegemaakt hier. Het is een prachtige gemeente. Mijn partner komt uit Utrecht en via hem heb ik de provincie leren kennen. De Bilt stond altijd al hoog op mijn wensenlijstje, dus toen de vacature voorbijkwam, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd."
De burgemeester roemt vooral de toegankelijkheid van de bewoners. "Ik probeer ze door middel van koffiebezoeken te leren kennen en dat is ontzettend leuk en leerzaam. En niet zomaar een gratis bakkie, want ik neem altijd wat lekkers mee", lacht hij.

AAN TAFEL

Verslaggever Peter Huting was vanmiddag in Bilthoven voor een onsmakelijk heet hangijzer, want het dorp kampt met een hardnekkige rattenplaag. Bewoonster Femke Visscher is er helemaal klaar mee. "Er liggen hier waarschijnlijk tientallen dode ratten in het dak of in de kruipruimte. Ik zie ze ook op straat lopen en ik hoor ze in m'n huis, waar ze alles uit verveling kapot knagen."
De oorzaak van de rattenplaag zou een combinatie van problemen zijn. "Er ligt veel afval op straat, het groen is verwilderd en ze verplaatsen zich via de oude blokverwarming die er nog ligt", vertelt Visscher. Vooral het vuilnis zou een groot probleem zijn, omdat sommige bewoners overgebleven voedsel op straat gooien. Ook baldadige jongeren zouden hun lunchpakketjes midden op straat deponeren.
De Bilthovense hoopt dat de gemeente het probleem gaat aanpakken. "We hebben een klankbordgroep opgericht en gaan in samenwerking met andere partijen oplossingen aandragen. We vinden in ieder geval dat het groen moet worden gesnoeid, dat de woningbouwvereniging haar bewoners moet aanspreken op hun gedrag en dat ook de scholieren moeten horen dat eten dumpen écht niet kan."

UVANDAAG

In het tv-programma UVandaag werd nog meer over afval gepraat. Sinds een paar maanden hebben de inwoners van De Bilt er een vierde vuilcontainer bij, maar daar is niet iedereen blij mee. "Het is geen goed idee", vindt Han IJssennagger van Bilts Belang. "De nieuwe container is kleiner, waardoor mensen minder ruimte hebben voor hun restafval. Dat gooien ze dan bij het plastic, maar daar creeër je alleen maar ongemak mee bij het scheiden."
Volgens Jette Muijsson van Beter De Bilt is het juist een goede stap in de richting van een betere wereld. "Wij zijn een voorstander van bronscheiding, dus verschillende bakken om meteen het juiste afval op de juiste plek te krijgen. En als mensen niet genoeg ruimte hebben, kunnen ze het deponeren in de ondergrondse containers of moeten ze het naar de milieustraat brengen."
Verslaggever Peter Huting lichtte toe dat het afvalbeleid een van de grootste speerpunten van de politiek is. "Maar er speelt nog meer. Zo staan de duurste woningen van de provincie hier en wordt er veel gepraat over de snelheid op de Hessenweg. Genoeg te doen dus!"
Van iedere gemeente is een aparte verkiezingspagina. De pagina van De Bilt is hier te vinden.

Peter Huting in Utrecht is Wakker over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in De Bilt
Peter Huting live in Aan Tafel vanuit de gemeente De Bilt
Burgemeester Sjoerd Potters is te gast in Utrecht komt Thuis bij Maya Eksteen
Bilts Belang en Beter de Bilt te gast in UVandaag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.