Scholieren verbannen rokende ouders in Zuilen

UTRECHT - Leerlingen van basisschool Wijzer aan de Vecht in het Utrechtse Zuilen hebben het gehad met rokende ouders. Groep acht heeft daarom een rookvrije zone ontworpen bij het hek rond de school. Vanmiddag is de feestelijke opening.
Bij het toegangshek naar het schoolplein stonden regelmatig ouders te roken. Veel kinderen vonden dat maar niks, maar klagen hielp niet en ook een verbod werd genegeerd. "De ouders luisterden niet naar ons", aldus achtstegroeper Amir, die zelfs onderuit ging met zijn fiets toen hij rokende vaders en moeders moest ontwijken.

BANKJES

Toch lieten de leerlingen het er niet bij zitten. Samen met studenten van Stichting Move maakten ze een rookvrije zone met zelfgetekende tegels, een bord en versierde bankjes. "Misschien dat de rokende ouders nu eindelijk inzien hoeveel last we van hen hebben."

HOOP

De actie van de kinderen is in lijn met de overheidscampagne voor een rookvrije generatie. "Projecten zoals deze duiden op een onomkeerbare trend die hoop biedt voor de toekomst", stelt Stichting Move, die studenten en basisschoolleerlingen bij elkaar brengt om samen de school en wijk te verbeteren. "Waar de ouders nog gewend zijn te pas en te onpas een sigaret op te steken, laat de nieuwe generatie een duidelijk tegengeluid horen."
De kinderen hopen dat hun actie er uiteindelijk toe leidt dat buurtbewoners en ouders minder gaan roken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.