Wolf gezien in woonwijk Veenendaal: "Hij rent nu naar de Heuvelrug"

De wolf bij nacht in Veenendaal.
De wolf bij nacht in Veenendaal. © Screenshot filmpje Johnny van Dijk
VEENENDAAL - Er is vannacht een wolf gezien in Veenendaal. Johnny van Dijk heeft het dier gefilmd en de organisatie 'Wolven in Nederland' bevestigt dat het zeer waarschijnlijk inderdaad om een wolf gaat.
Het dier liep rond 1.30 uur op de Nieuweweg, midden in de bebouwde kom van Veenendaal. "Het leek wel een wilde woeste hond", vertelt Johnny aan RTV Utrecht. "Hij was niet bang en keek me recht aan."

OP WEG NAAR HEUVELRUG

Johnny zag het dier vanuit zijn auto en twijfelde geen moment. Hij pakte zijn camera en filmde het dier, dat stoïcijns over de stoep zijn weg vervolgde. "Hij rende in de richting van Overberg", vertelt Johnny. "Naar de Heuvelrug dus."
Politieagenten uit de buurt hadden al meer meldingen gekregen over de wolf. Ze dachten dat het een loslopende huskyhond was. Maar 'Wolven in Nederland' zegt dat het bijna niet anders kan dan dat het een wolf is.
"Voor zekerheid moeten we natuurlijk DNA-materiaal hebben", zegt een woordvoerder. "Maar onze experts zijn overtuigd. We hebben ook overlegd met onze Duitse collega's en die denken hetzelfde."
De wolf is eerder deze week ook gespot in het Duitse Rees en in Gelderland. Hij werd onder meer bij Bennekom en Wageningen gezien en trekt dus al enkele dagen richting het westen.

GEEN GEVAAR

Veenendalers hoeven niet te vrezen voor hun leven. Wolven zijn schuwe dieren en vormen geen gevaar voor mensen zolang ze met rust worden gelaten. "Je kan nog gewoon rustig buiten lopen. Ook kan je hem filmen en fotograferen. Het enige dat we vragen is om de wolf niet op te jagen."
Het zou zomaar kunnen dat de wolf over enkele dagen op een heel andere plek is, zoals bijvoorbeeld in de stad Utrecht. "Hij is op zoek naar nieuw territorium", zegt de woordvoerder van 'Wolven in Nederland'. "Per nacht kan hij wel veertig tot vijftig kilometer afleggen."

NIET BLIJ

Niek van der Horst is boer in Cothen. Hij is niet blij met de komst van de wolf. Volgens hem is de viervoeter een bedreiging voor kwetsbare diersoorten: "De wolf heeft geen duurzaam bestaansrecht in Nederland. Daarvoor is het te dichtbevolkt."
Van der Horst denkt dat de mensen die nu nog blij zijn met de komst van de wolf, zich wel bedenken als het dier zich wat beter thuisvoelt: "Als hij met het wild klaar is, dan gaat ie aan de huisdieren beginnen. En ik denk dat de mensen zich dan achter de oren gaan krabben. Laat staan als ze mensen aanvallen."

Johnny vertelt: "Het leek wel een wilde woeste hond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.