Politiek steunt de lokale tak van RTV Utrecht

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad vindt dat de lokale omroeplicentie bij RTV Utrecht moet blijven. Dat bleek vanmorgen tijdens een commissievergadering.
De mening van de raad komt niet als een verrassing. Eerder al adviseerde een commissie van deskundigen dat de licentie bij RTV Utrecht moet blijven. De raad schaart zich nu volledig achter dat advies.
Eens in de vijf jaar moet de gemeente beslissen wie de lokale omroep in Utrecht mag verzorgen. RTV Utrecht doet dat al jaren, in combinatie met de regionale omroep. Dit keer meldde zich een concurrent. Huis-aan-huisblad DUIC nam het initiatief voor een nieuwe lokale omroep. Het voorstel dat door hen werd ingediend, werd door de commissie van deskundigen als minder beoordeeld, dan het voorstel van RTV Utrecht.

MEER GELD

Tijdens het debat gaf de PvdA aan dat er in de toekomst wellicht meer geld moet naar de Utrechtse lokale omroep. De stad groeit, en dus mag je van een lokale omroep verwachten dat ze een groter en breder aanbod uitzenden. Het is volgens de PvdA logisch om daar ook meer geld voor ter beschikking te stellen.
Het college stelt voor om halverwege de termijn van de licentie, opnieuw een groep externe deskundigen naar de prestaties van RTV Utrecht te laten kijken. De VVD vindt dat geen geweldig plan. Zo'n onderzoek kost de gemeente, maar ook de omroep veel geld en energie. Bovendien vinden de liberalen het ongemakkelijk als de gemeente zich te veel met de journalistieke inhoud van RTV Utrecht bemoeit. Ook andere partijen hebben moeite met zo'n onderzoek. Als het al moet komen, dan zou het in een light-vorm moeten, vinden zij.