Boswachter dolblij met wolf in Utrecht: "Mooiste dag in mijn carrière"

VEENENDAAL - Boswachters zijn dolblij met het nieuws dat er een wolf rondloopt in de provincie. "Dit is een kroon op het werk van jarenlange natuurbescherming. Het is eindelijk zover!"
Hugo Spitzen van Utrechts Landschap noemt het de mooiste dag uit zijn carrière. "Het is 243 jaar geleden dat de laatste wolf in de provincie Utrecht is doodgeschoten. Sinds 1982 is de wolf beschermd in Europa. Sindsdien zwerven ze rond en nu doen ze dus ook Utrecht aan."
Momenteel is het zo dat de hertenpopulatie op peil gehouden moet worden door mensen. Mogelijk kunnen in de toekomst wolven dat werk deels overnemen. "Dit is natuurlijke selectie, dit is natuur op en top."

WANDELING VANUIT DUITSLAND

De wolf zwierf de voorbije dagen van Duitsland naar Gelderland. Hij kwam steeds dichterbij de Utrechtse provinciegrens en is vannacht gezien in een woonwijk in Veenendaal. Een inwoner
hem en zag dat hij richting de Heuvelrug liep.
Volgens Spitzen is onze provincie een uitstekende plek voor wolven om te leven. "We hebben eten zat. Hoe completer de natuur, hoe minder je als mens hoeft in te grijpen."

LEEFOMGEVING

Toch lijkt de wolf zijn draai nog niet helemaal te hebben gevonden in onze provincie. Een Veenendaalse woonwijk is niet echt de handigste plek om te vertoeven voor het dier. "Het lijkt alsof ie een kroegentocht aan het houden is in plaats van dat hij de natuurgebieden opzoekt. Geef hem de ruimte om zijn nieuwe leefgebied te verkennen. Als ie hier langer is weet hij: de stedelijke gebieden moet ik niet zijn."
Spitzen heeft tips voor mensen die de wolf tegenkomen. "Geniet ervan, want het is de mooiste dag van je leven. Pak je telefoon en maak er een filmpje van. Maar ga er niet achter hem aan lopen. Probeer 'm ook wat rust te gunnen."

TEGENGELUID

Niet iedereen is blij met de komst van de wolf. Zo denkt boer Niek van der Horst uit Cothen dat Nederland veel te dichtbevolkt is voor de dieren. "En als hij met het wild klaar is, dan gaat ie aan de huisdieren beginnen."

Spitzen en wolvenfilmer Johnny van Dijk in U Vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.