UKiest: De dag van Zeist

ZEIST - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vandaag was het de beurt aan Zeist.
Als je het over Zeist hebt, heb je het automatisch ook meteen over de Slotlaan. De vraag is of de winkelstraat autovrij moet worden. En je kunt het misschien wel raden, de politieke partijen zijn enorm verdeeld over dit onderwerp en daardoor is het een belangrijk thema.

UVANDAAG

Dat de Slotlaan een thema is, bleek wel in tv-programma UVandaag. Lijsttrekker Sander Jansen van de VVD en lijsttrekker Ronald Camstra van GroenLinks gingen met elkaar in discussie en de meningen liepen erg uiteen. "Nergens in de regio is de winkelleegstaand zo hoog en sinds de laatste verbouwing van de Slotlaan is het echt ook onveiliger geworden voor voetgangers en fietsers. Dus Zeist verdient een autovrije winkelstraat", aldus de GroenLinks-lijsttrekker.
De VVD noemt dat voorstel een GroenLinks-plannetje dat in een ivoren toren is bedacht. Volgens Jansen is het automobilistje pesten omdat iedereen graag voor de deur wil parkeren als je aan het winkelen bent. "Het is ook een beetje ondernemertje pesten want die willen graag bereikbaar zijn. Maar het ergste is nog wel dat door het plan van GroenLinks het verkeer naar de omliggende wijken gaat."

RADIO

In Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht was burgemeester Koos Janssen te gast om te praten over zijn Zeist. Hij is er al twaalf jaar actief. Daarvoor was hij onder meer burgemeester in Soest en Bunnik.
"Het is een prachtig landschap. Van polder tot weilanden en bossen. Van kleine bedrijvigheid tot grote bedrijvigheid en mensen uit allerlei streken. De gevarieerdheid in het midden van het land is gewoon heel uitdagend", aldus Janssen.
Maar Zeist heeft toch wel een speciale plek in zijn hart gekregen na al die jaren. "De diversiteit in Zeist is heel bijzonder. We hebben zoveel verschillende mensen en gevarieerde wijken. Er is hier een lange traditie van hier blijven en dat brengt allerlei verschillen met zich mee. En dan is het de kunst om te zorgen dat die met elkaar verbonden worden zodat we kunnen werken aan de samenleving."
Janssen heeft wel een zware periode achter de rug met de dood van de broertjes Ruben en Julian en de dood van Anne Faber. In zulke tijden krijgt hij veel steun van mensen die dicht bij hem staan. Hij kan er dus wel mee omgaan en weet wat belangrijk is: "Zorgen dat je fit blijft en zorgen dat je jezelf blijft, ook in zware onstandigheden. En je moet er thuis ook goed over blijven praten. Het is eigenlijk je hart laten spreken zonder je hoofd te verliezen. Ik vind het fijn dat de mensen om mij heen mij daarbij steunen en het begrijpen."

MEDIA

Ook in andere programma's werd de politiek in Zeist onder de loep genomen. Alle fragmenten zijn bij dit bericht te beluisteren en te bekijken. Van iedere gemeente is ook een aparte verkiezingspagina. De pagina van Zeist is
te vinden.

Ondernemers willen goed parkeerbeleid
Burgemeester Janssen: "De diversiteit in Zeist is heel bijzonder"
Politieke discussie: wel of geen auto's op de Slotlaan?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.