RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voer de wolf niet, "Wat wild is, moet je wild laten"

UTRECHT -

Utrechtse schaapherders en boeren zijn minder enthousiast over de hysterie die ontstond nadat de beruchte wolf zich gisteren in Veenendaal liet zien. "Niet voeren, dat is levensgevaarlijk."

Waar natuurliefhebbers er alles voor over hebben een glimp van de wolf op te vangen, maken herders zich zorgen. Niet alleen over hun kudde, maar ook "over mensen die het dier willen voeren", vertelt Chris Grinwis van de Gilde van Traditionele Schaapsherders. De herder vindt dat mensen de wolf met rust moeten laten. "Wat wild is, moet je wild laten."

De wolf zwierf de afgelopen dagen van Duitsland naar Gelderland. Hij kwam steeds dichterbij de Utrechtse provinciegrens en werd gisternacht gezien in een woonwijk in Veenendaal.


MAATREGELEN

De sector overlegt ondertussen hoe er het beste omgegaan kan worden met wolven uit Duitsland. Saskia Duives van de LTO 'Vakgroep Schapenhouderij' zei eerder te verwachten dat de wolf zich binnen nu en drie jaar in Nederland vestigt.

De vakgroep adviseert boeren vooral preventief te handelen. "Dat betekent dat we als schapenhouders het voor de wolven onaantrekkelijk moeten maken voedsel te zoeken in schaapskuddes", aldus Duives.

Door kuddes 's nachts te stallen en overdag af te schermen met stroomdraden, kan de wolf op afstand worden gehouden. Grinwis adviseert om schapen met oranje gaas te omheinen. "Vraag me niet waarom, maar wolven zijn bang voor de kleur oranje", legt de herder uit, die deze tip ooit van een Oekraïense collega kreeg.

Volgens Grinwis zijn traditionele maatregelen in Nederland onuitvoerbaar. In Oost-Europa zetten herders bijvoorbeeld berghonden in om de wolven af te schrikken. "Nederland is hier te klein voor. Die honden zijn 'ratten' en voor mensen misschien wel nóg gevaarlijker."


HERTENPOPULATIE

Niet iedereen is overigens pessimistisch over de aanwezigheid van de wolf in de provincie. Gisteren liet boswachter Hugo Spitzen van Utrechts Landschap weten juist enorm blij te zijn. Volgens de boswachter zou het dier in de toekomst de hertenpopulatie op peil kunnen houden.

De wolf zou inmiddels de provincie uit zijn. Vannochtend werd er een wolf bij Arkemheen in de richting van Putten gezien.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -