DocU: Het Proces, achter de schermen bij de zaak Everink

rechtbanktekening van Petra Urban
rechtbanktekening van Petra Urban © RTV Utrecht
DE BILT/UTRECHT - Bijna twee jaar na de moord op zakenman Koen Everink uit Bilthoven, kijkt RTV Utrecht met advocaten en de officieren van justitie terug op het proces tegen tenniscoach Mark de J. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 18 jaar cel vanwege de moord. De documentaire 'Het Proces' geeft een zeldzame blik achter de schermen van de hele rechtsgang.
Na de dood van Koen Everink in zijn woning in Bilthoven, wordt tenniscoach Mark de J. al snel aangehouden op verdenking van de dood van de zakenman. Dan begint het werk voor de officieren van justitie en de advocaten van de verdachte. Het wordt een langdurig proces met onverwachte wendingen.

EXTRA ONDERZOEK

In het eerste deel van de documentaire volgen we Pieter Hoogendam, de eerste advocaat van de verdachte. Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling in mei 2017 vindt hij dat er extra onderzoek nodig is naar de sporen in de woning. Er zijn dan nieuwe rapporten verschenen, die volgens de advocaat weer vragen oproepen. Extra onderzoek is hard nodig, vindt hij en daar heeft hij tijd voor nodig. Hij overweegt uiteindelijk zelfs de verdediging neer leggen.
Pieter Hoogendam: "We zaten met een enorm probleem dat rapporten van het NFI en het IFS laat binnenkwamen en de week daarna stonden we al bij de rechtbank. Dan moet je dat allemaal gaan uitzoeken in een zeer kort tijdsbestek en daarvan heb ik gezegd tegen de rechtbank: dit kunnen jullie ons niet aandoen, stel die zaak nou gewoon uit."
De rechtbank wordt geïnformeerd over het verzoek van Hoogendam. Ook officieren van justitie Beatrijs van de Ven en Juliette Nederlof krijgen te horen over het verzoek tot extra onderzoek en de overweging van de advocaat om te stoppen met de verdediging. Maar ondanks dat gaat de voorbereiding gewoon door.

VOORBEREIDING

Het laatste weekend voor de zitting komen de officieren van justitie bij elkaar. Ze nemen de laatste zaken door voor de inhoudelijke behandeling. Ze weten dat de advocaat mogelijk stopt met de verdediging van De J., maar ze moeten overal op voorbereid zijn.
Beatrijs van de Ven: "Je hoopt natuurlijk dat het niet gaat gebeuren, dat je gewoon door kunt. Dat is voor iedereen het fijnste als een zaak klaar is." Juliette Nederlof: "We hebben natuurlijk ook heel nauw contact gehad met de nabestaanden. Die wachten al een hele tijd op die inhoudelijke behandeling. Je hoopt dat het proces niet wordt vertraagd, ook voor hen."

INHOUDELIJKE BEHANDELING

De rechtbank trekt twee dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van het proces. Het zijn twee spannende dagen. Advocaat Pieter Hoogendam doet er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat extra onderzoek echt nodig is. De discussie tussen hem en de rechter loopt hoog op.
- Hoogendam: "Ik vraag aan u nu, wilt u de waarheid weten of wilt u dat niet?"
- Rechter: "U vraagt aan de rechtbank of de rechtbank de waarheid wil weten?"
- Hoogendam: "Van lieverlee vraag ik mij dat af. U kapt alles af."

GEEN EXTRA ONDERZOEK

De officieren van justitie vinden dat verder onderzoek naar de sporen geen DNA zal opleveren van een andere dader. De deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut delen die mening. Het Openbaar Ministerie denkt eveneens voldoende bewijs te hebben tegen Mark de J. Zo had de verdachte een duur horloge van Everink verborgen, zaten er bloedsporen van het slachtoffer in de auto van de Mark de J. en is DNA van De J. gevonden op een mes waarmee Everink is neergestoken.
De officieren van justitie komen tijdens die eerste zittingsdagen niet toe aan hun requisitoir waarin ze hun eis beargumenteren omdat de advocaat inderdaad op de tweede dag de verdediging naast zich neerlegt. De verdachte moet op zoek naar een nieuwe advocaat.
Het tweede deel van 'Het Proces, de zaak Everink' gaat over het vervolg van de zaak. Deze wordt op zondag 4 maart 2018 uitgezonden op RTV Utrecht.
DocU: Het Proces, achter de schermen bij de zaak Everink
Advocaat Hoogendam in zijn kantoor
Advocaat Hoogendam in zijn kantoor © RTV Utrecht
Advocaat Hoogendam in zijn kantoor
Advocaat Hoogendam in zijn kantoor © RTV Utrecht
advocaat Hoogendam in zijn kantoor
advocaat Hoogendam in zijn kantoor © RTV Utrecht
kantoor officier van justitie
kantoor officier van justitie © RTV Utrecht
officier van justitie Beatrijs v d Ven op kantoor
officier van justitie Beatrijs v d Ven op kantoor © RTV Utrecht
de rechtbank
de rechtbank © RTV Utrecht
Advocaat Pieter Hoogendam pleit voor extra onderzoek
Advocaat Pieter Hoogendam pleit voor extra onderzoek © RTV Utrecht
de officieren van Justitie Beatrijs van de Ven en Juliette Nederlof
de officieren van Justitie Beatrijs van de Ven en Juliette Nederlof © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.