Verzet tegen huisvesting psychiatrische patiënten Leusden: "Het wordt één grote ellende"

LEUSDEN - Ondernemers aan de Hamersveldseweg in Leusden willen niet dat er psychiatrische patiënten worden gehuisvest in het voormalige Rabobankgebouw. Ze vrezen voor overlast van cliënten met complexe psychosociale klachten en verslavingsproblematiek.
Zorgorganisatie Aanzien is sinds kort eigenaar van het voormalige Rabobankgebouw en laat het verbouwen om het op te delen in 22 appartementen. Volgens bestuurder Mike Viegas-d'Abreu zijn de appartementen straks bedoeld voor mensen met vaardigheidstekorten en psychische problemen die angstig of gestresst kunnen raken. "Deze mensen hebben zeker geen criminele achtergrond en vormen geen gevaar voor de omgeving", benadrukt hij.

PROBLEMEN

Ondernemers in de directe omgeving geloven hier niets van. Sportschooleigenaar Roeland van de Voorde wijst op informatie die de gemeente Amersfoort zelf online heeft gezet over de Amersfoortse zorgorganisatie. Daarin wordt gesproken over hulp en ondersteuning op maat aan mensen met psychiatrische stoornissen en zeer complexe psychosociale- en verslavingsproblematiek. "Als je twintig van die mensen bij elkaar zet dan ga je de problemen opzoeken. Er komen geheid vechtpartijen in het winkelcentrum. Het wordt één grote ellende."

OP HET VERKEERDE BEEN GEZET

John Keijzer is eigenaar van een schoenmakerij. Hij bezocht vorig jaar oktober samen met omwonenden een informatiebijeenkomst van Aanzien. Hij vindt dat mensen daar op het verkeerde been zijn gezet. "We kregen te horen dat het om cliënten gaat met een rugzakje en zeker niet om drugsverslaafden." Maar een andere ondernemer die een keukenbedrijf runt hoorde later uit betrouwbare bron dat er wel degelijk drugsverslaafden komen. Keijzer heeft samen met onder andere de sportschooleigenaar een advocaat in de arm genomen.

ONVOLDOENDE DRAAGVLAK

De gemeente laat weten dat de aangevraagde omgevingsvergunning voor de huisvesting vorige week is geweigerd. Leusden zet in op minder zorginstellingen en meer zorg aan huis. "Bovendien blijkt dat er onvoldoende draagvlak in de buurt is en dat het aantal te huisvesten cliënten op die locatie te groot is", vertelt communicatieadviseur Karin Blom. Zorgorganisatie Aanzien zal met een nieuwe aanvraag voor een vergunning moeten komen die voldoet aan de gestelde voorwaarden.

ANGST WEGNEMEN

Bestuurder van Aanzien Mike Viegas-d'Abreu betreurt het dat er allerlei verhalen rondgaan over om wat voor soort cliënten het gaat. "Ik kan de angst goed begrijpen en die wil ik graag wegnemen." Hij zegt ook veel enthousiaste reacties te hebben ontvangen van omwonenden. Voor hem staat centraal dat het draagvlak er in de wijk moet zijn. Hij is bezig met een nieuwe aanvraag voor de huisvesting en wil graag in gesprek blijven met ondernemers en omwonenden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.