RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minister over cowboy-ophef Tivoli: "Laten we normaal blijven doen"

UTRECHT -

"Laten we ook een beetje normaal blijven doen met elkaar." Zo reageerde vicepremier Hugo de Jonge op het besluit van TivoliVredenburg om geen kinderfeesten met als thema cowboys en indianen meer te houden. Tegen het Utrechtse muziekcentrum is aangifte gedaan wegens racisme.

Actiegroep De Grauwe Eeuw stapte een paar maanden geleden naar de politie vanwege het feest, waarvoor kinderen werden opgeroepen verkleed als cowboys en indianen te komen. De actiegroep vindt dat sprake was van racistische stereotypering. "Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen", zegt directeur Frans Vreeke van het poppodium.


VRAAGTEKENS

De Jonge benadrukt dat het kabinet niet over het wel of niet doorgaan van feesten gaat. Maar hij zet wel vraagtekens bij het besluit. "Er zijn in de wereldgeschiedenis allerlei pijnlijke episodes geweest, maar die poets je niet weg of gum je niet uit door een kinderfeest te verbieden", aldus de vicepremier.

Net als eerder de discussie over Zwarte Piet wijst hij erop dat de discussie hierover in de samenleving moet plaatsvinden. Maar het heeft volgens hem geen zin om "allerlei volwassen disputen te projecteren op kinderfeesten". "Volgens mij hebben we allemaal cowboytje en indiaantje gespeeld."


BUITEN DE ORDE

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemde alle ophef over het kinderfeest "nogal buiten de orde". "Ajax tegen Feyenoord op het voetbalveld, cowboys en indianen, of soldaten van het Franse leger en het Engelse leger. Dat doen kinderen nou eenmaal, en daar schuilt niets verkeerds in", zei hij.

Een woordvoerder van TivoliVredenburg stelde vrijdag dat het feest van juni vorig jaar was bedoeld om kinderen met verschillende soorten muziek in aanraking te laten komen. "Als zo'n onderwerp zo'n discussie oproept, schieten we ons doel voorbij. We hebben ook een debatprogramma. Daar past dit debat in, maar het past niet bij een kinderfestival."

"Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika", stelde de groep eerder, die een vergelijking maakte met nazi's en Joden. Ook het dragen van een verentooi door mensen voor wie dit niet bedoeld is, kan in haar ogen niet door de beugel.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -