Stemhulp al door meer dan 100.000 mensen ingevuld

PROVINCIE UTRECHT - Meer dan 100.000 mensen in ons land hebben al een stemhulp ingevuld in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende maart. De StemWijzer van ProDemos heeft vooor 44 gemeenten een lijst met stellingen.
In onze provincie zijn dat Amersfoort, Baarn, Utrechtse Heuvelrug en Nieuwegein. Zo werd de stemwijzer van Amersfoort al door ongeveer 4000 mensen ingevuld.
De gemeente Den Haag heeft de meeste invullers, ongeveer 11.500. De stellingen voor Amsterdam zijn woensdag online gezet en werden sindsdien al bijna 8000 keer ingevuld. In de meeste gemeenten heeft ongeveer 5 procent van de kiezers de StemWijzer gedaan, zegt ProDemos.
Uitschieters zijn Beuningen en Staphorst, waar een op de zes kiezers al antwoord heeft gegeven op de stellingen.

UITSLAG

Over de adviezen zelf kan ProDemos niets zeggen. "We registreren niet welke partijen bij mensen naar voren komen. We houden wel antwoorden op stellingen bij, maar daar kun je geen conclusies uit trekken."
Bovendien gaat het om lokale thema's. "En we weten niet hoe representatief de groep is die de StemWijzers invult. Bovendien vinken sommige mensen aan dat we de antwoorden niet mogen registreren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.