Gedeputeerde Ad Meijer begrijpt opstappen collega's niet

AMERSFOORT - Het blijft onrustig rond SP-gedeputeerde Ad Meijer in Flevoland. Vrijdag trokken drie andere gedeputeerden zich terug uit het college van Gedeputeerde Staten, omdat ze niet verder willen met hun SP-collega. Samenwerking met Meijer is volgens de gedeputeerden van VVD, CDA en D66 onwerkbaar.
Meijer was jarenlang een bekend gezicht in de Utrechtse politiek. Hij was namens de SP fractievoorzitter in de gemeenteraad van Amersfoort én in de Provinciale Staten van Utrecht. In mei werd hij aangesteld als gedeputeerde in Flevoland.
Meijer vindt het nu vreemd dat de andere drie gedeputeerden zich hebben teruggetrokken. Volgens hem hadden ze eerst moeten kijken of ze de vertrouwensbreuk met de SP konden herstellen. "Dan hadden ze ook recht gedaan aan de uitspraak van een meerderheid Provinciale Staten afgelopen woensdag," zo zegt de gedeputeerde tegen Omroep Flevoland. "Het lijkt nu net alsof VVD, CDA en D66 zich niks van de uitkomst van het debat aantrekken en gewoon hun eigen gang blijven gaan, alsof ze de meerderheid nog hebben."
Een poging om hem met een motie van wantrouwen weg te sturen mislukte woensdag omdat een meerderheid van de Staten daar een stokje voor stak. Meijer zelf zegt dat de situatie tussen hem en de collega's helemaal niet onwerkbaar is. "Ik ben zakelijk genoeg en verdraag iedereen gewoon", aldus de demissionair gedeputeerde in een telefonische reactie.
Komende week gaat de Commissaris van de Koning met alle fractievoorzitters van Provinciale Staten over de crisis binnen het provinciebestuur praten. Centrale vraag daarbij is welke partijen nu een college van GS gaan vormen tot de Statenverkiezingen van volgend jaar. Volgens Omroep Flevoland is Meijer al sinds zijn aanstelling in mei bijna constant in opspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.