Koud weer wakkert discussie over houtkachels aan

UTRECHT/MAARSSEN - Met de kou die deze weken over Nederland is neergedaald laait de discussie over houtkachels weer op. Onderzoek van het RIVM in Bilthoven wijst uit dat de lucht aanzienlijk schoner wordt als we stoppen met het verbranden van hout, maar een houtstookverbod gaat veel mensen te ver.
De protesten tegen verwarmingsketels die op hout werken klinken al enige tijd. "Als je er te dicht op staat ga je hoesten door de fijnstof in je longen", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds in Amersfoort. "Je krijgt tranende ogen, ook mensen die geen longziekte hebben worden benauwd, hoofdpijn, een loopneus; het zijn klachten die iedereen wel kent, maar niet relateert aan houtstook."
Bovendien kan houtrook kanker veroorzaken. Hoewel in een lager tempo, zorgt houtrook net als de rook van sigaretten voor veranderingen in het menselijk weefsel. Het RIVM zegt dat onderzoek uitwijst dat in Utrecht de luchtkwaliteit het aanzienlijk verbetert als de overheid een verbod op stoken met hout invoert.

BUURMAN

Jos Merks in Maarssen pleit al jaren voor een verbod. Hij had zelf last van een buurman die zijn huis verwarmde door hout te verbranden en onderhoudt de website
. "Ik kreeg pijn in mijn keel en last van mijn ogen. Dat bleek allemaal van de rook van de achterburen te komen."
Merks vindt dat mensen die hun huis verwarmen door middel van houtkachels, over moeten gaan op een andere bron om het huis warm te houden in de winter. "Er is geen enkele noodzaak om op hout te stoken, ze hebben gewoon een verkeerde keuze gemaakt. Het kan wel goedkoop zijn, maar dat betekent nog niet dat je het moet doen, ook al is het ongezond voor je buren."

VRAAGTEKENS

Houtstoken verbieden gaat Gertjan te Hoonte van de VVD in Utrecht te ver. "Het RIVM heeft bij het bepleiten van een verbod alleen gekeken naar de luchtkwaliteit", zegt hij. "We hebben daar grote vraagtekens bij. We willen ook weten wat de kosten en de maatschappelijke effecten ervan zijn."
Te Hoonte vindt dat buurtgenoten zelf initiatief kunnen tonen. "Je mag burgers ook op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen. Als je merkt dat buren last van je hebben kun je daar zelf wat aan doen. Mensen kunnen hier in hun eigen leefomgeving zelf mee aan de slag."

'BEETJE KANKER'

Voor Merks is eigen initiatief niet voldoende. Hij wil dat houtrook van overheidswege zoveel mogelijk wordt uitgebannen. "Giftige stoffen kun je proberen te filteren, maar dan moet zo'n filter wel goed zijn", redeneert hij. "Op het moment dat hij de helft eruit filters krijg je nog steeds 'een beetje kanker'. En ook 'een beetje kanker' wil niemand."

Discussie over houtkachels laait weer op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.