Hier kun je wel of niet schaatsen

UTRECHT - Het vriest dat het kraakt en de schaatskoorts loopt op. Waar kan je de ijzers onderbinden in Midden-Nederland? RTV Utrecht zoekt het voor je uit. Heb je zelf een mooie schaatslocatie? Geef hem door via nieuws@rtvutrecht.nl.
Bekijk hier het overzicht van schaatslocaties in de regio:

ABCOUDE

In Abcoude is een weiland bij een boer aan de Burgemeester Dedelstraat onder water gezet. Zaterdagochtend kan hier nog geschaatst worden.

AMERONGEN

In de Amerongse Bovenpolder gaan natuurijsliefhebbers vaak het ijs op, maar momenteel kan er nog niet geschaatst worden. "Het ijs is zeer wisselend van dikte en ook met diverse windwakken en wakken van watervogels", aldus ijskenner en -liefhebber Fred Geers. "Alleen een paar nachten strenge vorst zou voor de pioniers uitkomst kunnen bieden."

AMERSFOORT

- Op de vijver in bos Birkhoven werd donderdag nog geschaatst, maar de kwaliteit van het ijs is inmiddels minder. "Leuk om te schaatsen, "maar slecht voor je schaatsen."

- Bij de
is het ijs te dun en daar kan dan ook niet meer geschaatst worden.

BAAMBRUGGE

De landbaan van
ligt volledig onder water met een klein dun laagje ijs erop. Vanaf vrijdagochtend kan er geschaatst worden.

BAARN

De Baarnse ijsbaan is nog altijd niet open gegaan en gaat dat waarschijnlijk ook niet meer. IJsmeester Henk Koops heeft er een hard hoofd in. Vrijdagochtend zijn er, ondanks de enorm lage temperaturen, nog altijd wakken in het ijs. Waar wel ijs is, is het slechts vijf centimeter dik.

BUNNIK

in Bunnik is sinds vrijdagochtend open. Zaterdag kan er nog op een deel van de baan geschaatst worden.

DE BILT

- Op
wordt sinds donderdag geschaatst. De KNSB-ijsbaan is niet officieel geopend.
- Op de vijver in het Boetzelaerpark is woensdag geschaatst. Over de kwaliteit van het ijs is niets bekend.

DE HOEF

Er kan geschaatst worden in De Hoef. Er is een ijsbaantje gemaakt op een ondergelopen weiland aan de Schattekerkerweg. Kinderen maken er al volop gebruik van.

DE MEERN

Fanatieke schaatsers betreden De Meernse IJsbaan in het Kloosterpark. Maar de ijsclub zelf ontraadt mensen om te gaan schaatsen, het is onbetrouwbaar.
Woensdagavond werd groot alarm geslagen toen een jongetje zijn fiets achterliet bij een wak in het Kloosterpark. De politie vreesde dat hij onder het ijs was geraakt. Na een intensieve zoekactie bleek dat de jongen gewoon veilig thuis zat bij een warme kachel. Eind goed al goed.

DE RONDE VENEN

De
in Wilnis gaat definitief niet open. Het is niet egaal en dik genoeg, dus worden schaatsfans doorverwezen naar Vinkeveen.
Wel werd donderdagavond in Wilnis het WK Koekblikschuiven georganiseerd. Dat zou aanvankelijk georganiseerd worden op de baan van de ijsclub, maar omdat het ijs daar niet goed genoeg was werd uitgeweken naar een strookje natuurijs langs de Herenweg. Koekblikschuiven is een soort curling, maar dan met koekblikken.
In Mijdrecht wordt vooral geschaatst op sloten.

DOORN

De
is zaterdag gewoon weer open.

EEMDIJK

De ijsbaan in Eemdijk gaat zaterdag om 10.00 uur open. In het Bunschotense dorp Eemdijk is een weiland onder water gezet, maar windgaten gooiden eerder deze week roet in het eten.

EEMNES

-
gaat deze week niet open.

- Op een plas in de Eemnesser Maatsepolder is wel al flink geschaatst.

EVERDINGEN

IJsvereniging Steedsvooruit in Everdingen is sinds vrijdag 11.30 uur geopend.

HAGESTEIN

IJsclub de Volharding in Hagestein is vrijdag opgegaan voor schaatsliefhebbers.

HOUTEN

- De brandweer heeft een basketbalveld aan de Binnentuin beneveld. De ijsbaan die er nu ligt is alleen nog niet sterk genoeg.

- Langs de Rondweg en aan de Meidoornkade in Houten ligt
. Zodra de temperaturen onder nul duiken wordt de ijsvloer nauwlettend in de gaten gehouden. Er is nog geen verwachte openingsdatum bekend.

KAMERIK

heeft 10-12 centimeter ijs nodig om open te kunnen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde.

LAGE VUURSCHE

Op het Pluismeer wordt al aardig geschaatst sinds afgelopen weekend. Het ijs is nog wel kwetsbaar.

LEERSUM

Het Leersumse Veld is traditioneel één van de populairste natuurijslocaties van de provincie. Er werd de afgelopen dagen al geschaatst.

LEUSDEN

laat via de site weten dat de kwaliteit van het ijs te slecht is om zaterdag open te gaan.

LOPIK

Sinds vrijdagochtend 10.00 uur is de
open. Ook zaterdag is dat het geval.

MAARSBERGEN

in Maarsbergen is sinds vrijdag open. De ijsclub stond al een paar dagen in de startblokken. Ook zaterdag gaat de baan nog open.

MOLENPOLDER

Ook in Molenpolder bij Maarsseveen wordt sinds woensdag geschaatst. Dat meldt het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Er zijn nog wel veel windwakken.

MONTFOORT

Er kan geschaatst worden op het sportveldje op het Doelenplein in Montfoort.

NIEUWEGEIN

Schaatsbaan Parkhout in Nieuwegein is donderdag officieel geopend door wethouder Johan Gadella. De landijsbaan van vierhonderd meter lang in Park Oudegein is iedere dag gratis te betreden van 9.00 tot 22.00 uur. Ook in het weekend.

NIGTEVECHT

IJsvereniging Nigtevecht hield het nog even spannend: gaat het door of niet? Maar sinds vrijdag is de schaatsbaan geopend! "In verband met de wind en de sneeuwdeken is het schaatsen op eigen risico (natte voeten)", waarschuwt de ijsclub.

ODIJK

De ijsbaan in Odijk is zaterdag ook open.

OUDEWATER

In Willeskop, iets ten zuiden van Oudewater, wordt geschaatst op het meertje nabij de Damweg. IJskenner Fred Geers benadrukt dat dat alleen daar kan. "De sloten en vaarten en sloten in de omgeving zijn onbetrouwbaar."

RHENEN

Schaatsen op de korfbalbanen gaat dit jaar niet lukken. Het water stroomt te snel weg. Het is duidelijk: hier gaat deze week niet geschaatst worden.

RENSWOUDE

De schaatsbaan bij
gaat zaterdag ook nog open.

SOEST

Op de tennisvelden van LTC Soestdijk was een opgespoten baan, maar het ijs is inmiddels te slecht om op te schaatsen. "Helaas hebben we de ijsbaan moeten sluiten in verband met de kwaliteit van het ijs", is te lezen op de website.

UTRECHT CATHARIJNESINGEL

Het is alweer even geleden dat er op de Catharijnesingel geschaatst kon worden, maar donderdag is het toch echt het geval, meldt
op Twitter. Ook vrijdag werd er fanatiek geschaatst.

UTRECHT GRIFTPARK

Op de vijver in het Griftpark werd woensdag geschaatst. Aan de zijkanten van het water zijn nog wat wakken.

UTRECHT LEIDSCHE RIJN

Woensdagavond is er geschaatst op het Waterwinpark in Terwijde, aldus Wijkbureau Leidsche Rijn.

UTRECHT SCHIMMELPLEIN

Sinds donderdag is het mogelijk om te schaatsen in Nieuw Engeland. Het Schimmelplein is onder water gezet. Eerder deze week gooide een groot wak nog roet in het eten.

UTRECHT OVERVECHT

Schaatsbaan Park De Watertoren van
is sinds donderdag open tussen 10.00 en 22.00 uur. "Gloeiende wangen, warme chocolademelk, ontmoeting en gezelligheid. Gewoon om de hoek. Er zijn gratis leenschaatsen in diverse kindermaten om te gebruiken", aldus de vereniging. "Het zou een unicum zijn. Sinds de aanleg van de baan, nu zo'n twee jaar geleden en oprichting van de vereniging vier jaar geleden, heeft het nog niet zo hard gevroren dat er in het park op de natuurijsbaan kon worden geschaatst."

UTRECHT WILHELMINAPARK

Een paar waaghalzen gingen woensdag einde van de middag ook het ijs in de vijver van het Wilhelminapark op. Er zijn nog wel wat wakken in het ijs.

UTRECHT ZUILEN

In de wijk Zuilen is een ijsbaan aangelegd in het Heukelompark, maar het lijkt erop dat de baan niet open is.

VEENENDAAL

is zaterdagochtend open.

VIANEN

De
is ook zaterdag open!

VINKEVEEN

Op het terrein van de Adelaar hebben ondernemers een schaatsbaan gebouwd. Zolang het ijs het toelaat, is de baan geopend van 11.00 tot 19.00 uur.

VLEUTEN

In Vleuten is gewerkt aan een schaatsbaan aan de Hamlaan, maar helaas is het niet gelukt om een goede ijsvloer te leggen..

WIJK BIJ DUURSTEDE

De
is vrijdag weer open: vanaf 9.00 uur uur tot 17.00 uur. Daarna vanaf 19.30 tot 21.30 uur. Zaterdag vanaf 09.00 uur open zolang het goed gaat.

ZEIST

- Het is verboden, stelt natuurbeheerder Utrechts Landschap, maar maandag werd er toch echt geschaatst op de bosvijver van landgoed Heidestein tussen Zeist en Driebergen. Het water ligt beschut waardoor de wind de ijsgroei niet kan verstoren. Utrechts Landschap benadrukt dat het niet is toegestaan om hier te schaatsen en dat het natuurgebied een eventuele bezoekersstroom helemaal niet aan kan.

- Bij Sportpark Blikkenburg is een overdekte baan, maar daarnaast ligt ook een baan natuurijs. Door de zon is die dinsdag slechts tot 11.30 uur open.

Prachtige dronebeelden van schaatsers op het Leersumseveld
Schaatsen bij het Pluismeer ten zuiden van Lage Vuursche
Beelden vanaf de Catharijnesingel gemaakt door Steven Dalebout.
Extreme kou in de provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.