RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Storm van kritiek Uithoflijn houdt aan: 'Het lijkt een zooitje'

1/2
UTRECHT - Mogelijk wordt er volgende week al in de provincie gesproken over het gedoe rondom de Uithoflijn. Na de Utrechtse gemeenteraad willen ook de Staten een spoeddebat rondom de tramlijn, die miljoenen meer kost en een jaar later dan gepland af is.

Het debat wordt aangevraagd naar aanleiding van een artikel in de NRC van dit weekend, waarin wordt geschreven dat de projectdirecteur van de Uithoflijn en zijn tweede man, het veld moest ruimen nadat hij kritiek had geuit op bouwbedrijf BAM. De ChristenUnie wil nu van de provincie weten hoe de vork in de steel zit.

"Wij zijn geschokt door het nieuws van de afgelopen dagen, maar niet verbaasd", zegt Arne Schaddelee van de Statenfractie van de ChristenUnie.


JURIDISCHE PROCEDURES

"Het is met name schokkend hoe er met juridische procedures wordt omgegaan. BAM heeft feitelijk de provinciale organisatie overgenomen, zo lijkt het. Mensen die daarover de klok hebben geluid, zijn op een zijspoor gezet. Ook is het onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling gedaan door de huisadvocaat van de provincie, in plaats van een onafhankelijke commissie. Kortom, het lijkt een zooitje."

De projectdirecteur wilde dat BAM zich strak aan de eerder gemaakte afspraken hield en het bouwbedrijf dwingen om de nieuwe trambaan op tijd en binnen budget af te hebben. BAM dreigde in een reactie daarop helemaal te stoppen met het project, concludeerde NRC na onderzoek.

Het spoeddebat is volgens Schaddelee hard nodig. "Niet alleen willen we een juridisch onderzoek naar de integriteit van de ambtenaren, maar ook willen we dat er duidelijkere kaders komen. Er lijkt een soort blanco cheque gegeven om die Uithoflijn versneld te kunnen aanleggen, maar dat lijkt ons geen goed idee nu we weten wat de rol van BAM is."


GEMEENTERAAD

Er waren al langer vragen naar de rol van het bouwbedrijf, zegt PvdA-fractielid Ruben Post vanavond in UVandaag. "De rekening is 84 miljoen euro hoger uitgevallen dan in eerste instantie werd begroot. Dat bedrag is volledig bij de overheden neergelegd en geen cent bij BAM. Toen we daar vragen over stelden, kregen we een niet bevredigend antwoord en toen ik het weekend het artikel in NRC las, werd mij dus duidelijk dat er een afspraak is gemaakt met BAM dat er voor hen geen rekening komt."

Komende donderdag houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de kwestie. Post: "Ik wil van wethouders Lot van Hooijdonk (Verkeer en mobiliteit, red.) en Victor Everhardt (Stationsgebied) weten of ze wisten van de rol van BAM en of ze op de hoogte waren van de belangenverstrengeling tussen de provincie en BAM."

BAM zegt in een reactie aan RTV Utrecht "zich te distantiŽren van het beeld dat in NRC is geschetst".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht