RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Klachten tegen Utrechtse artsen ongegrond verklaard door tuchtcollege

UTRECHT -

De twee Utrechtse artsen die ervan verdacht werden de familie Leek ten onrechte te hebben beschuldigd van het expres ziek maken van hun zoon Tibbe, zijn ongegrond verklaard. Dat heeft het Medisch Tuchtcollege in Amsterdam bepaald. Alle klachten van de familie zijn ongegrond verklaard.

De zaak speelde sinds het voorjaar van 2017. Het jonge zoontje van de familie Leek werd ernstig ziek. Kinderartsen van het WKZ snapten niet precies wat er aan de hand was. Toen in de zomer de situatie plotseling verslechterde, werd er contact gezocht met Veilig Thuis Utrecht, het voormalig meldpunt kindermishandeling.


ONVERKLAARBARE COMPLICATIES

Er was sprake van onverklaarbare complicaties. Vertrouwensarts mevrouw R. nam de melding aan. Zij dacht direct aan PCF of Münchhausen by Proxy. Dat is een aandoening waarbij kinderen bewust ziek gemaakt worden door hun ouders.

Naderhand bleek dat Tibbe een ernstige darmafwijking heeft, en dat PCF onwaarschijnlijk is. Toch hield mevrouw R. vol dat er sprake was van PCF. Daarop startte de familie Leek een tuchtprocedure tegen de twee artsen.

Ze beschuldigden mevrouw R. ervan dat ze zeer onzorgvuldig is geweest bij het samenstellen van rapportages. Ook zou ze ontlastende verklaringen uit die rapportages hebben weggelaten.


REACTIES

Veilig Thuis laat aan RTV Utrecht weten tevreden te zijn met de uitspraak. "In de eerste plaats is het goed nieuws voor de betrokken vertrouwensarts en voor de medewerkers van Veilig Thuis", aldus de organisatie in een schriftelijke reactie. "De uitspraak van het Tuchtcollege sluit aan bij onze overtuiging dat de werkzaamheden in deze complexe zaak met zorgvuldigheid zijn uitgevoerd."

De familie Leek laat weten verwonderd en aangedaan te zijn over de uitspraak. "Blijkbaar zijn ouders van zieke kinderen echt vogelvrij in Nederland. De schade die ons en onze kinderen is aangedaan is echter enorm. Wij onderzoeken de mogelijkheden van een hoger beroep en zien daar ook kansen voor", aldus de familie.

Het tuchtcollege deed vanochtend geen uitspraak over het eindrapport van de hele zaak omdat dit rapport te laat werd ingediend tijdens de behandeing van de zaak.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -