Lerarentekort: geef docent voorrang op Utrechtse woningmarkt

UTRECHT - Utrecht moet het lerarentekort aanpakken en dat kan onder meer door te zorgen voor betaalbare woningen voor docenten, stelt D66.
Volgens de partij is het gebrek aan betaalbare huizen in de stad een van de redenen dat er te weinig onderwijzend personeel is. Dit zou ook gelden voor zorgpersoneel en agenten. D66 wil daarom een voorrangsregeling voor beroepsgroepen met een groot maatschappelijk belang.
De partij pleit voor meer middenhuur en goedkopere koopwoningen. "De gemeente zal een sturende rol moeten nemen om in kaart te brengen hoe leraren een plek kunnen krijgen in de toewijzing van nieuwe middenhuurwoningen", aldus fractievoorzitter Jony Ferket. "Leraren hebben de belangrijkste baan op aarde. Geef ze daarom een vaste plek bij het toewijzen van woningen."

ZEER NIJPEND

Het lerarentekort in Utrecht neemt fors toe. Het komend schooljaar zijn er op de basisscholen in de stad meer dan honderd vacatures, zegt Ferket. "Tijdens de laatste griepepidemie was het tekort aan leraren zeer nijpend. Wij grijpen niet zomaar in op de woningmarkt, maar als we nu niet ingrijpen zijn onze kinderen de dupe. Laten we kijken wat we nu kunnen doen om leraren een thuis te bieden."

INITIATIEVEN UITBREIDEN

Initiatieven als Wonderwoods in het stationsgebied wijzen al een deel van de appartementen toe aan mensen met beroepen die een bijdrage leveren aan de samenleving. D66 stelt voor om dit soort ideeën uit te breiden.
Utrechtse onderwijsinstellingen in de regio werken al samen om het tekort op te lossen. Eén van de experimenten is om leraren uit Limburg hierheen te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.