Inwoners Elst voeren kermende runderen in vrieskou, boswachter niet blij

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
ELST/AMERONGEN - Een groep inwoners van Elst heeft runderen en paarden in de Amerongse Bovenpolder bijgevoerd. Met hooibalen proberen ze de dieren de winter door te helpen. Maar de boswachter is er niet blij mee.
"Bijvoeren is op dit moment nog niet nodig en zou meer kwaad doen dan goed", zegt het Utrechts Landschap in een reactie. Toch denken inwoners er goed aan te doen: "We horen het gekerm 's nachts, het is hartverscheurend", zegt inwoner Maaike Jorritsma.
In 2010 gaven ze de dieren ook al extra voer vanwege de strenge winter. "Je ziet dat er niks te eten is. Je ziet de koeien de schors van de bomen af eten. Er is gewoon niks." 's Nachts laten de koeien nogal van zich horen en dat stoort de buurt.
De inwoners vinden dat het Utrechts Landschap voor hun kudde moet zorgen: "Je hebt een klein gebied met een hek erom. Als je er dieren in zet, moet je ze ook verzorgen. En dat is nu nodig", zegt Jorritsma.

SCHADELIJK

Volgens het Utrechts Landschap is het niet nodig. "Op dit moment is er nog voldoende voedsel te vinden in het moeras. En als we nu gaan bijvoeren, stoppen de dieren zelf met zoeken naar voedsel", schrijft de natuurbeheerder.
Volgens het Utrechts Landschap komt daar ook nog bij dat door het eten van hooi, de spijsvertering van de dieren moet omschakelen. En dat kost extra energie. Eén keer bijvoeren is dus niet goed; dat moet je langere tijd doen.

LIJDZAAM TOEZIEN

De inwoners wisten dat voordat ze bijvoerden. En toch lijkt ze dat de beste stap: "Niets doen is ook geen optie. Je kunt ook lijdzaam toezien en akkoord gaan met het beleid van het Utrechts Landschap. We hopen dat dit de start is om bij te gaan voeren. Help ze nou gewoon de winter door", besluit Maaike Jorritsma.
Het Utrechts Landschap voert al wel dieren bij in de Palmerswaard bij Rhenen de afgelopen anderhalve maand. Na het hoogwater is daar vrijwel geen eten te vinden. "Als het nodig is, zullen we zeker ook de dieren in de Amerongse Bovenpolder bijvoeren."

Elstenaren voeren kermende runderen in winterkou.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.