RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

DocU: Het Proces, achter de schermen bij de zaak-Everink

1/14
BILTHOVEN/UTRECHT -

RTV Utrecht zendt vandaag deel 2 uit van de documentaire 'Het Proces' over de rechtszaak rond de moord op Koen Everink. In deze aflevering probeert Bob Kaarls, de nieuwe advocaat van verdachte Mark de J., zijn cliŽnt vrij te pleiten met een 3D-reconstructie. Ook volgen we de officieren van justitie Beatrijs van de Ven en Juliette Nederlof. De uitzending biedt een uniek kijkje achter de schermen tijdens de rechtszaak.


DE ZAAK

Everink, een rijke zakenman, werd op 4 maart 2016 met messteken om het leven gebracht. Zijn 6-jarige dochtertje vond hem in de keuken van zijn villa aan de Hoflaan in Bilthoven. Na een tijdje komt een vriend van Everink in beeld als serieuze verdachte. Het is tenniscoach Mark de J. In mei 2017 begint het proces tegen hem.


OPVALLENDE WENDINGEN

Het wordt een rechtszaak met onverwachte wendingen, zoals we al zagen in deel 1 van de documentaire. De eerste advocaat van De J., Pieter Hoogendam, legt de verdediging naast neer omdat de rechtbank extra onderzoek naar DNA in de woning en in de auto van de verdachte niet nodig vindt. Dat beslist de rechtbank na het horen van verschillende deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut en het particuliere forensisch onderzoeksinstituut IFS.


3D RECONSTRUCTIE

Bob Kaarls wordt de nieuwe advocaat van De J. Hij vraagt het IFS een reconstructie van de moord te maken. Het onderzoeksinstituut maakt twee versies. Eťn met het scenario van de verdachte, dat er meerdere daders verantwoordelijk zouden zijn voor de moord, en ťťn met de versie van het NFI dat ťťn dader verantwoordelijk is.

Het IFS concludeert dat het waarschijnlijker is dat meerdere daders de moord op Everink hebben gepleegd. De deskundigen van het NFI zijn het daarmee niet eens.


RECHTBANK

De rechtbank beslist dat de reconstructie getoond mag worden tijdens de zitting in december. Ook mag advocaat Kaarls de deskundige van het IFS laten horen. De raadsman bereidt zich hier intensief op voor op zijn kantoor in Den Haag en heeft ook nog steeds overleg met zijn voorganger. De twee advocaten werken samen omdat het dossier van de zaak zeer omvangrijk is.


EIS

Intussen zijn de officieren van justitie bezig met de motivatie van hun eis. Ze vinden dat ze voldoende bewijs hebben tegen de verdachte. DNA van De J. zat op een mes dat naast het slachtoffer lag, de verdachte heeft een duur horloge van Everink verborgen gehouden en er zat bloed van de zakenman in de auto van De J.. Volgens justitie kan het niet anders dan dat Mark de J. schuldig is aan de moord op de Bilthovense zakenman. Het OM eist 18 jaar celstraf.

Advocaat Kaarls: "Als je een eis van 18 jaar hoort voor een enkelvoudig levensdelict is dat naar Nederlandse maatstaven fors. In dit geval hield ik duidelijk rekening met een heel hoge eis. Het feit dat de dochter van het slachtoffer in de woning aanwezig was toen het gebeurde, is een extra omstandigheid dat wordt dan de verdachte vaak extra zwaar aangerekend.

Aanklager Juliette Nederlof: "Uit andere uitspraken volgt dat voor een moord gemiddeld tussen de 14 en de 20 jaar wordt opgelegd en dan heb je hier een aantal bijzondere dingen, zoals dat het dochtertje van Koen Everink die avond thuis was en dat ze bevriend waren de verdachte en het slachtoffer."

"Je moet je voorstellen dat je in je eigen huis bent, dat het jou overkomt terwijl boven je kind ligt te slapen. Dat is natuurlijk echt heel verschrikkelijk, want je bent machteloos en dat maakt dit, vind ik, heel erg", aldus officier van justitie Beatrijs van de Ven.


UITSPRAAK

De rechtbank volgt het Openbaar Ministerie en legt 18 jaar cel op. Een forse straf, vindt advocaat Kaarls. De J. zelf had op vrijspraak gerekend.


HOGER BEROEP

Meteen na de uitspraak laat advocaat Kaarls weten in hoger beroep te gaan. Hij doet dit niet zelf, maar laat het aan zijn voorganger Pieter Hoogendam over. De eerste advocaat van De J. neemt de zaak weer over en hoopt zijn cliŽnt in hoger beroep alsnog vrij te pleiten.

De DocU Het Proces, de zaak Everink is vandaag op RTV Utrecht te zien.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -