Criminaliteit daalt, net als het gevoel van onveiligheid

PROVINCIE UTRECHT - De criminaliteit in Nederland blijft dalen. Dat zeggen zowel de politie als burgers zelf, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. In de regio Utrecht is de daling wel minder groot dan gemiddeld.
Vijftien procent van de Nederlanders gaf vorig jaar aan slachtoffer te zijn geweest van bijvoorbeeld vandalisme of geweld. Vijf jaar eerder was dat nog twintig procent. Ook de politie registreerde vorig jaar minder misdrijven dan vijf jaar eerder.

DALING MINDER GROOT IN UTRECHT

In Midden-Nederland en Amsterdam is die daling wel minder groot dan elders. In deze regio's worden ook relatief de meeste mensen slachtoffer van bijvoorbeeld geweld of vandalisme.
In Utrecht-stad en Amsterdam-Noord gaat het om 26 procent van de inwoners. In Friesland waren relatief de minste slachtoffers (10 procent).
In de gemeenten Alphen-Chaam, Leeuwarderadeel, Woudrichem en Wageningen halveerde volgens de politie het aantal misdrijven. Aan de andere kant bleef de daling in gemeenten als Lopik, Aalsmeer en Nieuwegein onder de tien procent.

ONVEILIG

Naast dat er minder criminaliteit is, vóelen mensen zich ook iets veiliger. Van de ondervraagde mensen gaf 34 procent vorig jaar aan zich wel eens onveilig te voelen. In 2012 was dat 37 procent.
Vooral in het centrum van de eigen woonplaats, in winkelgebieden en in de eigen buurt voelden mensen zich iets veiliger ten opzichte van vijf jaar eerder.

VEILIGHEIDSMONITOR

De Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gebaseerd op gegevens van de politie en een steekproef onder de Nederlandse bevolking. Gevraagd wordt naar gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten, ook als daar geen melding of aangifte van is gedaan bij de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.