RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Advocaat Michael P. laat oordeel over oude straf aan rechter

UTRECHT - De advocaat van Michael P., die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Anne Faber (25), heeft zich vanmiddag op geen enkele manier verzet tegen de vordering van het Openbaar Ministerie om zijn cliŽnt een oude straf geheel te laten uitzitten. Volgens raadsman Niels Dorrestein is dat zinloos. Verslaggever Riks Ozinga volgde de zaak vandaag. Lees hier zijn tweets terug.

P. werd in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk en voor het plegen van straatroven. Omdat bijna tweederde van de straf erop zat, ging P. in 2017 ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving naar een kliniek in Den Dolder. Hij mocht ook naar buiten.


BEKENTENIS

P. heeft bekend dat hij, terwijl hij in die kliniek verbleef, op 29 september vorig jaar Anne Faber van haar fiets heeft getrokken en haar vervolgens heeft verkracht en gedood. Op zijn aanwijzingen vond de politie het lichaam van het slachtoffer in Zeewolde, bijna twee weken na haar verdwijning.


VERSPEELD

Met deze ernstige feiten heeft P. wat het OM betreft zijn recht op voorwaardelijke invrijheidstelling in de oude zaak verspeeld. Het OM wil dat P. de twaalf jaar volledig uitzit.


NIET AANWEZIG

P. was vanmiddag niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat Dorrestein liet in een kort betoog weten dat hij het oordeel over de eis van het OM aan de rechtbank laat. P. zit momenteel in het Pieter Baan Centrum voor gedragskundig onderzoek.


AFSCHUWELIJK

Officier van justitie Jan Hoekman stond stil bij de enorme maatschappelijke beroering die de moord op Anne Faber heeft gewekt
en bij het verdriet dat de nabestaanden van het slachtoffer is aangedaan. "Afschuwelijk en onpeilbaar", aldus Hoekman. "Niets
maakt dat ooit ongedaan. Geen lange gevangenisstraf en ook niet het achterwege laten van de voorwaardelijke invrijheidstelling, waar het vandaag over gaat."


VRAGEN

Hoekman zei ook dat het OM begrijpt dat er veel vragen zijn over de vrijheden die P. genoot in de kliniek waar hij vorig jaar verbleef, ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving.

De rechtbank beslist op 15 maart over de vordering van het OM over de voorwaardelijke invrijheidstelling. De inhoudelijke behandeling van de zaak-Anne Faber staat gepland voor juni.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht